Handen uit de Mouwen - waterkristallen

03/09/2011 - 09:00

In zandgronden hebben planten het moeilijk om in te wortelen, zeker in het beginstadium. De grond houdt geen water vast en als het regent loopt het water er snel door. Planten krijgen het hierdoor vaak moeilijk of sterven af. Een oplossing hiervoor is het gebruik van waterkristallen.

Dit zijn polymeren die 100 maal hun eigen volume aan water opzuigen en vasthouden. De plant zal rond deze polymeren wortelen en zo over voldoende water  beschikken, ook in droge periodes. Hierdoor gaan de planten vlotter en ook dieper inwortelen. In droge toestand zien de waterkristallen er uit als een plastiek korreltje maar als je het nat maakt, wordt het een gel. Waterkristallen kan je overal toepassen maar meestal worden ze gebruikt bij het aanleggen van het gazon of in de siertuin. Je kan ze ook mengen onder potgrond.

Je legt de kristallen best in een emmer met water en laat ze goed volzuigen. De kristallen veranderen in gel en je kan ze goed in de grond onder werken. Het is aangewezen de waterkristallen te gebruiken in combinatie met een bodemverbeteraar.

Ontdek meer over Archief