Handen uit de mouwen - organische meststof najaar

10/09/2011 - 09:00

Zelfs bij een natte zomer kan het gazon op sommige plekken kaal en slecht van kleur zijn. Want niet alleen droge zomers, maar ook lange, natte perioden verzwakken een gazon.

Een gazon heeft permanente aandacht nodig, maar als je een beetje moeite doet, word je zeker beloond met een prachtig groen grasveld.

 

Eerst verwijder je dood gras en mos met een hark. Je zal kale plekken opmerken, waar je afgestorven gras en mos hebt geverticuteerd. Op deze plekken zal je moeten gaan zaaien.

Graszaad kiemt het best als het afgedekt is, want dan ligt het warm en vochtig. Een goede afdekhumus voor gazon is dus zeker en vast aangewezen. Dit is een fijn mengsel dat vooral bestaat uit fijne veensoorten, zand en lava en is bovendien verrijkt met organische meststoffen.
We mengen het herstelgraszaad met de humus.

Vergeet ook niet dat de bodem onder het gazon in het najaar uitgeput is. Het is belangrijk om bij te mesten. Dat doen we met een meststof met veel kalium om het gazon sterk de winter in te laten gaan, en met ijzer voor een diepgroene kleur.. Door het gazon in het najaar te bemesten, voorkomen we ook mosvorming tijdens de winterperiode.

Ontdek meer over Archief