Woekerende planten

Er zijn schitterend mooie planten die maar één nadeel hebben en dat is dat ze woekeren. Sommige kleine bamboesoorten, maar ook braamsoorten en een aantal vaste planten. Na een tijd van ongelijke strijd gooien veel tuineigenaars die woekerende planten uit hun tuin.

Maar sommige, zoals de Lathyrus, zijn wanneer ze bloeien zo mooi dat je ze toch wilt behouden. De erwt uit de Kaukasus, Lathyrus rotundifolia, heeft klimneigingen en heel mooie bloemen in een zeldzaam baksteenrood. Omdat Wim niet wil dat ze de hele border gaat overwoekeren, gaat hij haar inperken. En dat kan het beste met een pot zonder bodem.
Hij graaft de pot in en zorgt ervoor dat de rand enkele cm boven de grond blijft. In die pot plant hij de plant, dit in gewone tuingrond aangevuld met een goede bodemverbeteraar.
De wortels zitten nu ingesloten, de plant kan niet meer woekeren en de tuinier kan tenvolle van zijn schoonheid genieten.

Je kan deze truc ook omdraaien en tussen woekerende bodembedekkers een sierlijke niet woekerende plant in een ingegraven pot planten. De niet woekerende plant krijgt dan voldoende ruimte en wordt niet door de wortels van de woekerende plant gehinderd.

Lathyrus rotundifolius (Kaukasische klimerwt)
Aster ageratoides ‘Asran’

 
Info:

Tuin De Heksenberg
Luc Meert
Roermondlaan 16
3500 Hasselt
tel 011/ 22 34 01
lucmeert@telenet.be

Wim Houtmeyers
boomkweker
www.houtmeyers.be