Wim en Koen tussen de kinderen

Wim en Koen ontvangen op de kwekerij de kinderen van het vierde studiejaar voor een dagje Op de Siertoer for Kids. Ze ontdekken er het drukke en vaak spectaculaire werk op de grote boomkwekerij.

Hoe worden bomen ‘gemaakt’ bijvoorbeeld?
Gewoon door de zaadjes te zaaien, denken sommigen. Maar dat gebeurt lang niet altijd zo.
Want als je de pitten uit het klokhuis zou zaaien, dan krijg je een wilde appelaar. En daar komen heel kleine en lang niet zo lekkere appels aan als de appel waarvan je de pitten gebruikt hebt.

Om een appelboom te maken dat dezelfde dikke en vooral lekkere appels draagt moe je enten. Je plant een klein stukje van een dikkeappelboom op een wilde appelboom die je gezaaid hebt. Je moet er vooral voor zorgen dat de groene bast van de ent mooi aansluit bij de bast van de wilde appelboom. Dan kan het sap ook naar de ent gaan. En kan de ent later groeien.

Daarna moet je ervoor zorgen dat alleen de ent groeit. Want zo krijg je een boompje met lekkere appels.  Maar ook de wilde appelboom groeit, er komen overal wilde scheuten op. En die moeten verwijderd worden.

Op de kwekerij worden de appelbomen die een jaartje of twee oud zijn, aangeaard door de aanaardmachine. Om het onkruid te bestrijden wordt er een dammetje gemaakt. Veel onkruid wordt zo al vernietigd. Over vier weken, wanneer het onkruid op het dammetje gekiemd en gegroeid is, wordt het dammetje opnieuw weggeblazen. Dan gaat ook dat onkruid dood.
Op andere plekken, die moeilijk te bereiken zijn met de machine, gebruiken ze een portaaltrekker.

De tijd dat er tussen de bomen met onkruidverdelgers gespoten werd is dus lang verleden tijd.
Dat is veel gezonder voor het milieu. De bijtjes en de insecten worden gespaard.

Wat hebben planten en bomen nodig om te groeien?
Zonlicht, water, voedingsstoffen,...
Zonlicht is er elke dag. Ook als er wolken zijn.
En meststoffen kunnen we toedienen.
Maar bij water ligt dat soms wat moeilijker. Soms wil het maar niet regenen en dan snakken de planten naar water, zeker al de planten die in pot staan. Dan moeten ze op de kwekerij water gebruiken uit het waterspaarbekken. En omdat het water bruin is, moet het in het pomphuis gezuiverd worden. Daar is een grote waterzuiveringsinstallatie voor nodig.

De planten worden dan in potten gezet. Dit gebeurt met een inpotmachine. Het potten wordt al lang niet meer met de hand gedaan. Daar hebben ze machines voor. En het bedienen ervan is kinderspel.
Dankzij deze machine gaat alles veel sneller en sparen ze tijd en handenarbeid uit. Op deze manier blijven planten goedkoop.

Daarna gaan de kinderen zelf een tijmpot maken.
Tijm is op Wims kwekerij in allerlei tinten te vinden. Tijm houdt niet van natte voeten, dus leggen ze onderaan potscherven of gepofte kleikorrels. Dan loopt het water vlot weg. In de pot doen ze goede potgrond en bovendien heeft tijm kalk nodig, dus voegen ze wat kalk toe.
Omdat tijm graag op een droge grond staat, doen ze zoveel potgrond in de pot dat, als de plantjes erbij komen, alles een beetje op een heuveltje staat.