Wim en Koen trekken naar Sint-Truiden

Wim neemt Koen mee naar de openbare tuin van ’t Speelhof in St-Truiden. Wim is er al volop aan ’t maaien met een mulchmaaier. Hij is een grasmat aan het maken. Geen fijn gazon, maar hij maait het onkruid en het resultaat is mettertijd een gazon. Over een jaar of twee, drie is het een aaneengesloten zode, weliswaar niet altijd van uitgelezen gazongrassen en vaak doorspekt met ruwe, grove grassen maar dat kan daar wel.

Hij gebruikt daarvoor een mulchmaaier, dus een maaier zonder opvangbak. Die maait niet alleen, hij maakt de onkruiddelen ook fijn en blaast alles weer op het oppervlak. Op het grote ruige onkruidveld, rond het dagcentrum voor mensen met een lichte mentale handicap, is dit een heel budgetvriendelijke methode.
En meteen ben je het onkruid de baas.

Wim en Koen begeven zich daarna naar de jonge wilgendreef waar de gele ribes bloeit.
Het is een mooie struik die familie lijkt te zijn van de trosbessen of aalbessen, maar met gele bloemen, het is Ribes aureum, (of Ribes odoratum, de wetenschappelijke naam).

Odoratum toont aan dat hij een odeur heeft, een geur. Een geur van vanillepudding, volgens Koen, maar dat zal wel de kleurassociatie zijn.

Op de helling komen ze bij wilgen. Het zijn hakhoutwilgen, niet echt knotwilgen. Ze kappen die hier om de vijf jaar. Dan hebben ze brandhout dat ze verkopen om wat geld in het laatje te brengen voor het dagverblijf.

Op de helling kunnen ze niet met de zitmaaier komen om het onkruid te bestrijden. Daarom doen ze het met karton, dat gaat als volgt:
Spreidt grote vellen verpakkingskarton over de grond uit.
Leg het vast met een paar stenen.
Kieper houtsnippers op het karton. Zorg voor een voldoende dikke laag.
Het onkruid kan niet door het karton dringen en rot weg.
Het karton verteert nadat het onkruid is gerot.
Als er na het verteren van het karton toch nog onkruid opschiet dan doe je het weer helemaal opnieuw, tot al het onkruid verdwenen is.

Het is een fantastische truc voor als je in je tuin met zevenblad geplaagd bent. Je krijgt na verloop van tijd zelfs het hardnekkigste onkruid uitgeroeid, zelfs zevenblad en haagwinde. En daarna kun je gazon zaaien of bodembedekkers planten. Handig en milieuvriendelijk.

Op het aardappelveldje gaan Wim en Koen late aardappelen poten. Ze gebruiken daarvoor een aardappelplanter.

Ze laten 70 cm tussen de rijen en planten de aardappelen op 40 cm van elkaar in de rij. Je hebt er geen meetlat voor nodig, maar doe het wel in een rechte lijn. Dat kan je met de steel van een hark uitzetten.
Later worden de aardappelen aangeaard omdat groene aardappelen giftig zijn. Door ze aan te aarden zorg je ervoor dat de knollen niet aan de oppervlakte komen en dus ook geen zonlicht zien. Dan kunnen ze niet groen worden.

Tussen aardappelen kan je bovendien gemakkelijk hakken of schoffelen. Moestuinders noemen het daarom een hakvrucht. Om die reden planten veel mensen aardappelen op een pas ontgonnen stukje tuin, waar de truc met het karton perfect lukt. Aardappelen helpen mee het onkruid onderdrukken.
En omdat je ze met een spitvork oogst, maak je de grond in de nazomer opnieuw los.

Ook bomen worden oud en verslijten, Koen. Maar in de hoogstamboomgaard zijn de meeste bomen nog in prima conditie. Sommige kwijnen en die worden gerooid. Maar er zijn enkele exemplaren die nog gezond zijn maar dood hout in de kruin hebben, en die worden een beetje opgelapt.

Met een zaag met telescopische steel zagen ze het dode hout weg. Dit instrument zorgt ervoor dat je niet voortdurend op de ladder moet en is daardoor veel veiliger.
Eerst zagen ze de tak weg op dertig centimeter van de stam. Dan kan de bast van de stam niet afscheuren onder het gewicht van de tak.
Daarna wordt het stompje ook weggezaagd, maar niet vlak tegen de stam. Altijd even voorbij de takkraag.

Het gonst er bij de fruitbomen trouwens van de bijen. Want bijen en hommels zijn de beste bestuivers. Soms doen hommels tijdens één vlucht wel 2000 bloemen aan. Zonder bijen en hommels zou er nauwelijks fruit zijn.

Bij de moestuin moet er nog gespit worden. Maar spitten doen ze in ’t Speelhof niet. Ze woelen de bodem los en ze doen dat met een woelvork.
In de biologische tuinbouw wordt spitten sowieso niet aangeraden omdat je dan de levende bovenlaag onderwerkt, de nuttige organismen delven dan letterlijk het onderspit.
Woelen vraagt veel minder kracht dan spitten. Loswoelen is niet alleen gunstig voor het bodemleven, maar ook voor de rug. Een tip voor als je op leeftijd bent, of geen al te sterke rug hebt.
 
En bij de frambozen moet er nog gefatsoeneerd worden. De dode takken zijn takken van vorig jaar. Die hebben vrucht gegeven en zijn daarna afgestorven. Die worden weggesnoeid.
Maar er zijn ook gezonde takken, die dit jaar vrucht zullen dragen, maar die veel te dicht bij elkaar staan. Ook daarvan moeten er een aantal verwijderd worden. Er moet na het dunnen minstens 10 en beter nog 15 cm afstand tussen de ranken blijven.

’t Speelhof is een speeltuin, een brasserie, een mooie oude schuur en andere oude gebouwen. De fundamenten werden in de 16de eeuw gelegd. Maar de gebouwen die nu nog overeind staan, zoals de indrukwekkende tiendenschuur (waar het graan dat de boeren als belasting betaalden werd bewaard) dateren uit de 18de en de 19de eeuw. Het domein was een buitenverblijf, het speelhuis van de Trudoabdij. Vandaar de naam ’t Speelhof, die dus niets te maken heeft met de speeltuin nu.

Paters op leeftijd sleten hier een mooie oude dag. Tot de Franse revolutie er een einde aan maakte. ‘t Speelhof veranderde af en toe van eigenaar, verviel in de jongste decennia en werd uiteindelijk door de stad St-Truiden aangekocht. Beetje bij beetje wordt ’t Speelhof gerestaureerd.

En iedereen kan hier gratis komen wandelen en van de rust van deze historische plek genieten.

Arum italicum (Italiaanse aronskelk)
Ribes aureum (gele ribes)
Ribes odoratum
Salix caprea
Prunus avium ‘Hedelfinger’ (zoete kers)
Pyrus communis ‘Durondeau’ (peer)
Rubus idaeus ‘Zeva herbsternte’ (herfstframboos)

Info:

Domein ‘t Speelhof
Speelhoflaan 5
3800 Sint-Truiden
tel 011/ 67 38 02
www.speelhof.be

Wim Houtmeyers
boomkweker
www.houtmeyers.be