Vormbomen

21/05/2010 - 15:00

Timothy gaat op bezoek bij Guido Spruyt, die is naast tuinarchitect ook boomkweker. Het begon allemaal meer dan 30 jaar geleden met de kwekerij. Een stuk kleiner dan dat ze nu is, maar zijn passie lag vooral in snoeivormen van bomen en heesters. In die tijd waren snoeivormen nog vrij onbekend in België. Dus lag hij een beetje aan de basis van deze trend.

Ondertussen is de kleine kwekerij een beetje gegroeid.  En ook de planten. Er staan echt prachtexemplaren. Kweken van snoeivormen vergt veel geduld, zo’n boom heb je natuurlijk niet op 9 maanden. Maar dat is ook de schoonheid van die planten. De robuuste stammen en vormen geven de planten een bepaald karakter en dat reflecteert zich ook in de tuinen.

Maar het kweken en onderhoud brengt natuurlijk veel werk met zich mee. Ze moeten allemaal geschoren worden. Daarom zijn er 15 personeelsleden die de 8 are grote kwekerij perfect onderhouden. Het werk zit hem vooral in het onkruidvrij houden van de percelen, 2 à 3 keer per jaar vormsnoei toepassen en elk jaar wordt elke plant verzet, een metertje verder dan waar ze stonden.

Wanneer de planten verplant worden, worden de zware wortels afgestoken en vormen de planten nieuwe fijne wortels langswaar ze water en voedingsstoffen opnemen. Zo krijgen ze een compacte goede wortelkluit die ervoor zorgt dat de planten makkelijk te verplanten zijn naar de tuinen waar ze uiteindelijk moeten komen.

Vroeger gebeurde dit manueel, maar gelukkig zijn er nu machines met messen die onder de kluit snijden zodat het werk allemaal makkelijker en sneller gaat.

Guido heeft bekende soorten zoals beuk, Taxus, Carpinus... maar hij heeft ook een aantal planten ondergebracht in een soort museumtuin. Dat zijn planten die voor hem een persoonlijke waarde hebben. Omdat ze zeldzaam zijn of omdat ze reeds dateren van het begin van de kwekerij. 
Het zijn dus planten waar hij eigenlijk geen afstand meer kan of wil van doen.

Bijvoorbeeld de Japanse Witte Den. In Japan wordt die makkelijk 20-25 m hoog. Maar bij ons blijft het een kleine boom van 4-5 meter. Heel luchtig van struktuur, mooie blauwe naalden en er komen prachtige kegeltjes aan. Ideaal als blikvanger in rotstuinen.

Of de Ilex, met verschillende etages, die ondertussen al 30 jaar oud is. Het is een soort hulst die zodanig gesnoeid is dat hij verschillende lagen vormt.
In de kwekerij werken ze ondertussen met een soort generatiesysteem, er staan planten van 3 generaties ver.

Guido heeft zijn creativiteit als tuinarchitect verweven in zijn kwekerij. De tuin loopt over in de kwekerij. De planten krijgen een bepaalde schikking zodat ze het meest tot hun recht komen. 
Zo zien de klanten ook hoe ze planten eventueel kunnen toepassen in tuinen of parken.

Fagus sylvatica (beuk)
Taxus baccata (venijnboom)
Pinus parviflora (Japanse witte den)

Info:

Guido Spruyt
Hooilaart 35
9255 Buggenhout
tel 052/ 33 10 44
www.guidospruyt.be

Timothy Cools       
Tuinarchitect
Maaldreef 39
9320 Nieuwerkerken
0486/75 67 67
www.tuinarchitectengroep-eco.be

Ontdek meer over Archief