Tuin Ann Muyldermans

Ann Muyldermans is al zo’n 15 jaar aan de slag als tuinarchitecte en heeft al heel wat mooie projecten verwezenlijkt. Toch nodigde ze Timothy uit in één van haar eerste tuinen die ze ontworpen heeft.

Die tuin is ondertussen zo’n 13 jaar oud. Hij staat dus in zijn volle wasdom. Ann zag hem ook helemaal evolueren. Mettertijd zijn er een aantal aanpassingen en veranderingswerken gebeurd maar de grote structuur is wel gebleven.

Het terras in klinkers bestond al toen ze er aankwam en dat heeft ze gebruikt om dan vanuit de woning een aantal zichtassen te creeëren.
De poorten in taxus nodigen uit om de tuin te gaan ontdekken. Er werden gewone hazelaars of Corylus avelana opgesnoeid zodat de stammen vrij kwamen te staan. Voor de rest mogen ze volledig uitgroeien en wordt er enkel begeleidingssnoei toegepast.
Eigenlijk zijn hazelaars ondergewaardeerde planten. Ze worden amper nog aangeplant in tuinen en nochtans is de mannelijke bloeiwijze heel mooi en zijn de hazelnootjes ook heel lekker.

Ann werkt ook graag met een vaste structuur in taxus en of buxus en daartussenin mag er wel een wildere opvulling zijn. Dat geeft een meer natuurgetrouw beeld in de tuin. En ‘s zomers krijg je een weelde aan kleuren en geuren.

Het tuinhuisje werd heel mooi geïntegreerd in het groen. Oorspronkelijk was het een ordinair bruin tuinhuisje met rood-witte geruite gordijntjes. Maar door het een beetje op te fleuren met een kleurtje en in te kleden met planten is het al heel wat anders.
Bovenop het dak ontdekt Timothy een liaanroos, de Rosa ‘Wedding day’. Een liaanroos die zo’n 8 à 10 meter kan worden. Hij bloeit in witte trosjes en ze geuren fantastisch.

Een tuin is steeds in evolutie en ook al werd de tuin getekend voor de eigenaars, er is altijd plaats om een persoonlijke toets aan de tuin te geven. Er zijn in deze tuin heel wat hoekjes die plaats bieden aan beelden en ornamenten.

Op het einde van de hoofdas is er nog een overdekte zitplaats voorzien, helemaal opgetrokken in cederhout. Het is een soort tuinsluitstuk en errond ligt een kikkerpoeltje met een aantal moerasplanten. Zo krijgen we ook terug de link naar het natuurlijke en kunnen we rustig genieten van de tuin onder het paviljoen.

Corylus avellana (Hazelaar)

Info:

Ann Muyldermans
Tuinarchitecte
Watermolenstraat 17
9572 Sint-Martens-Lierde
tel 054/ 42 35 27
www.tuinarchitectuurann.tv

Timothy Cools
Tuinarchitect
Maaldreef 39
9320 Nieuwerkerken
0486/ 75 67 67
www.tuinarchitectengroep-eco.be