Timothy bezoekt een daktuin in Gent

Timothy gaat naar de Campus van de Hogeschool Gent waar onder meer de studierichtigen biowetenschappen en landschapsarchitectuur gegeven worden. Er staat een prachtig nieuw gebouw dat onmiddellijk opvalt door zijn overdekte wandelstraat van 170 m. De overkapping op zich is al indrukwekkend: het is een zeilstruktuur die uniek is omdat ze de grootste in België is. Ze fungeert als een grote paraplu.

2 daktuinen

Op de eerste verdieping in de centrale straat zijn 2 daktuinen aangelegd. Decennia geleden werden echte educatieve tuinen aangelegd in universitaire steden. Planten werden vooral als studiemateriaal en basis voor de geneeskunde gebruikt. Hier werd geopteerd voor een sober concept dat de aandacht op het groen vestigt. De tuin is gevestigd bij de bibliotheek, een link naar het educatieve en groen brengt rust tijdens het studeren.

Buxus

Er werd heel veel buxus gebruikt. Het is de bedoeling dat ze één massief gaan vormen van vrijgroeiende buxusstruiken. Er werden zo’n 5300 buxusstruikjes aangeplant. Tussenin staan 22 Gledistia triacanthos ‘inermis’ of de valse christusdoorn. Ten opzichte van de gewone christusdoorn heeft deze boom geen venijnige stekels, daarnaast vormt hij mooie witte bloemen en heeft hij een fijnverdeeld varenachtig blad wat heel aantrekkelijk is. Door zijn fijne bladerstructuur kan er nog genoeg licht doorschijnen voor de buxussen eronder.

Intensief

Dit is een intensieve daktuin, dat vraagt toch wel wat meer werk in aanleg. Het is eigenlijk het equivalent van een gewone tuin, maar dan op een dak. En dan moet je rekening houden met de draagkracht van het dak en de opbouw van de verschillende lagen.
Een eerste laag is een watervaste folie. Deze houdt het dak waterdicht en voorkomt dat de wortels kunnen doordringen.
Daarbovenop komt een drainagemat met noppenbanen. Langs deze nopjes wordt het overtollige water afgevoerd.
Op de noppen komen watervasthoudende platen die de mineralen en het vocht ophouden. En het teveel aan water moet afgevoerd worden.
En als laatste komt het daktuinsubstraat waarin de planten worden aangeplant. Het is een lavasubstraat speciaal voor groendaken.

Watergeefsysteem

’s Zomers en tijdens droge periodes wordt er gebruik gemaakt van een automatisch watergeefsysteem. In de bodem zitten elektroden die de vochtigheid controleren en die geven dan aan wanneer de sproeiers of druppelbevloeiing van start moet gaan. Hierdoor bespaar je een pak water omdat je de juiste hoeveelheid water geeft die de planten nodig hebben.
Zo betaal je op termijn het systeem voor een deel terug en het is nog milieuvriendelijk ook.

Gleditsia triacanthos f. inermis (Valse christusdoorn)

Info:

Hogeschool Gent
Campus Schoonmeersen
Voskenslaan
9000 Gent

Timothy Cools                           
Tuinarchitect
Maaldreef 39
9320 Nieuwerkerken
0486/75 67 67
www.tuinarchitectengroep-eco.be