Sierappels

Wim neemt Koen mee naar een privé-arboretum waar ze botanische appelbomen ontdekken. In de boomkwekerij kun je ze kopen onder de noemer sierappels. Ze bloeien rijk en in de herfst dragen ze soms vele duizenden kleurrijke vruchtjes.

In principe zijn ze eetbaar, maar vaak zijn ze steenhard, dan weer melig. Ze hebben vooral sierwaarde en voeden de vogels en andere diertjes in de barre wintermaanden.

Het grondvlak van het arboretum is niet vlak, de eigenaars hebben bewust gekozen om lichte heuvels en dalen te maken. Omdat het mooier is, maar vooral omdat de grondwatertafel er erg hoog zit. En op de ruggen hebben de boomwortels meer lucht.
En op de laagste plekken ontstaan er dan vijvers. Op die vochtige plekken staan andere bomen die zich er goed voelen, bomen die van nature in drassige grond groeien.
Zoals de Pontaderia cordata of snoekkruid, met zijn mooie blauwe bloemen. Het is een mooie waterplant uit Amerika die, in tegenstelling met wat je soms wel eens leest, bij ons volkomen winterhard is.

Maar een boom vraagt plaats, veel plaats. Wat doe je dan als je echt maar een klein tuintje hebt en je toch bomen wil? Dan kan je onder meer zuilvormige bomen planten zoals een zuilvormige en klein blijvende haagbeuk, Carpinus betulus ‘Columnaris Nana’.
Als hij volwassen is kan hij 3 à 4 m hoog worden. Maar daar doet hij wel een hele tijd over.

Bij de vijver staat een bolboom zonder stam, de Liquidamber styraciflua ‘Gumball’, de bol-amberboom. Bolbomen passen ook in kleine tuinen en van nature groeien ze gewoon als een bol op de grond zonder stam.
Meestal vind je ze als ze geënt zijn op stam. Dan vormen ze hun bol ongeveer 2 meter van de grond.

Er staan nog meer aparte amberbomen. Zoals de cultivar ‘Lane Roberts’, met het blad dat langzamerhand naar purper verkleurt.
En de heel speciale Liquidambar styraciflua ‘Aurea’. Elk blad is enigszins geel, vaak gespikkeld, maar altijd anders. Hij loopt groen uit, maar naarmate de lente en de zomer vordert wordt het blad alsmaar geler.
En zoals bij de andere amberbomen ruikt het blad lekker: een vleugje mango, fruitig en harsachtig.

Maar zelfs in het goed onderhouden privé-arboretum hebben sommige bomen het lastig. De Tetradium danieli heeft wat dor hout. Het is een boom uit China die te weinig gekend is. Nochtans is het een leuke boom waarvan de stam onderaan lijkt op de poot van een olifant. Met van die ribbels, alsof hij door zijn gewicht enigszins doorzakt. De jongste tijd wordt hij vaak aangeplant door imkers omdat hij in de lente een overvloedige nectarleverancier is voor bijen. Maar de winterhardheid valt wel eens tegen. Daarom zullen Koen en Wim de dorre takken eruit zagen.

Kunnen we de zeldzame bomen die hier staan zaaien? Je kan alle wilde bomen zaaien als ze rijp zaad vormen. En je kan alle cultivars enten. Als ze zaad vormen dan komt daar meestal opnieuw gewoon de wilde soort uit.
De Magnolia wilsonii heeft zaad in overvloed. Magnolia wilsonii, geen cultivarnaam, dus een wilde soort. Met het zaad kan je die boom dus perfect vermeerderen. Je kan de natuur zijn gang laten gaan en het nu onmiddellijk uitzaaien of je kan het zaad uit het omhulsel pellen en het gedurende de winter in de koelkast bewaren.
Als je er veel van hebt en je ze niet een voor één wil los pulken, leg je het zaad gewoon een dag of vier in water. Dan lost het rode omhulsel vanzelf.
Omdat de koelkast de winter simuleert, kan je in de lente, best in april, zaaien. Dan zal het na de koudebehandeling snel kiemen.

Malus hupenensis (Sierappel)
Malus transitoria (Sierappel)
Malus ‘Everest     (Sierappel)
Prunus serrula ‘Branklyn’ (Sierkers)
Pontederia cordata (Snoekkruid)
Sorbus folgneri (Lijsterbes)
Carpinus betulus ‘Columnaris Nana’ (Haagbeuk)
Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’ (Bolamberboom)
Liquidambar styraciflua ‘Lane Roberts’ (Amberboom)
Liquidambar styraciflua ‘Aurea’ (Gele amberboom)
Tetradium daniellii var. hupenensis
Tilia henryana (Wimperlinde)
Magnolia Wilsonii (Beverboom)
Euonymus planipes (Kardinaalsmuts)

Info:

Wim Houtmeyers
boomkweker
www.houtmeyers.be