Schaduwplanten

21/05/2010 - 15:08

Mevrouw Maertens uit Duffel stelde ons de vraag welke doorlevende planten er vlot groeien onder krentenbomen.

In de tuin waar Wim te gast is, zijn de krentenbomen opgesteund zodat hun stammen goed zichtbaar zijn en de planten die eronder moeten groeien toch een beetje meer licht krijgen. Uiteraard passen hier schaduwplanten. Longkruid groeit hier best goed. Dat staat er al en ook het Oosters nieskruid groeit er naar behoren. Maar Wim bracht nog een aantal andere planten mee. Een prima bodembedekker is het mansoor. En dat mag je gerust dicht bij de stam planten, het maakt frisgroene tapijten van glimmende ronde blaadjes.

Op de donkerste plekken zal Aster divaricatus in de zomer bloeien met witte bloempjes. Wat verder van de stam zal tafelblad, Astilboïdes, goed groeien.
Ook het Kaukasisch vergeet-mij-nietje zal het hier goed doen. De blauwe bloempjes verschijnen al in het voorjaar. Ook zullen de meeste ooievaarsbekken of Geranium prima groeien. We plaatsen deze planten, die vrij breed uitgroeien, ver genoeg van elkaar.

Dan nog enkele salomonszegels toevoegen die ruim boven de meeste geraniums uitkomen. Een van Wims favorieten is de elfenbloem. Niet alleen de bloempjes, ook het blad van de elfenbloemen is heel erg mooi. In een schaduwborder kun je ook met varens werken. Een hele reeks varens groeien onder de krentenbomen uitstekend: de tongvaren, de forse wijfjesvaren, bolletjesvaren en goudschubvaren groeien er zonder moeite.

Je kan best eerst de planten gewoon boven op de grond zetten, in hun potjes. Eens alle planten een plaats hebben gekregen kunnen we ze planten. Dat doen we uiteraard met een goede bodemverbeteraar. Daarvan mengen we twee delen met een deel uitgegraven aarde. De waterluchthuishouding is dan uitstekend en de schaduwplanten zullen snel doorgroeien.

Amelanchier lamarckii (krentenboompje)
Asarum europaeum (mansoor)
Aster divaricatus (schaduwaster)
Astilboides tabularis (tafelblad)
Epimedium x perralchicum ‘Frohnleiten’ (elfenbloem)
Brunnera macrophylla (Kaukasisch vergeet-mij-nietje)
Geranium x cantabrigiense ‘Cambridge’ (ooievaarsbek)
Polygonatum multiflorum (salomonszegel)
Pulmonaria angustifolia (smalbladig longkruid)
Anthyrium filix-femina (wijfjesvaren)
Onoclea sensibilis (bolletjesvaren)

Info: Wim Houtmeyers
boomkweker
www.houtmeyers.be

Ontdek meer over Archief