Recept: zachte kruidenkaas met aromatisch bloemenpalet

03/09/2010 - 17:14

In de reportage van de culinaire kruiden bij Cook & Herb wordt een bloemenkaasje klaargemaakt. Wil jij dit zelf ook eens uitproberen? Hier vind je het recept!

Kruiden- en bloemenkaas met aromatisch bloemenpalet

Zachte kruidenkaas

Basisingrediënten:

Voor 20 à 30 toastjes;

- 1 stokbrood, ambachtelijk, zuurdesem of ciabatta, neutraal van smaak niet met kruiden of sesam- of maanzaad.

- 250 gram Philadelphia kaas original of kiri of zachte roomkaas.

- 1 eetlepel van elk: versneden of fijngesnipperde verse kruiden: 1X Griekse basilicum ( of Provençaalse, of Kretenzische), 1X krulpeterselie, 1X  Griekse oregano, Noah oregano of zoete majoraan, 1 X jonge ruccola of raket.

- Snuifje zeezout, verse gemalen zwarte peper uit de molen.

Basisbereiding: zachte kruidenkaas.

Snij het stokbrood in een 30 tal dunne sneetjes en rooster het krokant in de oven of de broodrooster. Verkies voor de afwerking met aromatische bloemen geroosterd stokbrood boven melba of kant en klare toastjes, zodoende bij het afwerken achteraf met de verschillende aromatische kruiden en bloemen meer tijd vergt en andere toastjes sneller week worden.

Versnijd de verse kruiden en pluk de basilicum fijn, meng dit goed met een vork door de smeerkaas. En kruid af met verse peper uit de molen en een snuifje zeezout.

Smakenpalet met aromatische bloemen en zachte kruidenkaas.

De bedoeling hiervan is dat de kaas met zachte kruiden op smaak gebracht is en niet met bieslook of look of overheersende smaken zodoende men elk toastje met andere smaken van eetbare bloemen en jonge kruid gaat afsmaken.

Basisingrediënten: de klaargemaakte zachte kruidenkaas en de geroosterde toastjes.

Naar keuze en voorraad: enkele blaadjes en bloempjes van de verschillende smaakcategorieën uit keuze, voldoende om een 30 tal toastjes te garneren en af te smaken.

-    Voor de smaak met pit( mosterdglycoside herkenbaar in radijs en tuinkers) bloemen van de ruccola, raketsla, slangenradijs, klein blaadjes van Oost – Indische kers en enkele bloemen, bloemen van mierikswortel, tuinkers, veldkers, pinksterbloemen, klein blaadjes ruccola, bloemen en jonge blaadjes van de winterkers of barbarakruid, wasabistengels of jong blad. Vruchtjes van de slangenradijs, Jonge zaden van de oost Indische kers of dunne schijfjes gele radijs .  Voldoende voor een 6 tal toastjes.

-    Pikant: bloemen en blad van de Japanse waterpeper. Eventueel gemixt met de categorie pit of ui.

-    Oosters: bloemen en jonge groene zaden van koriander, blaadjes van Vietnamese koriander, jonge shiso, eetbare chrysantknopjes. Eventueel gemixt met de categorie pit of ui of pikant.

-    Zilt en zee: oesterblad, oesterbladbloemen, jonge kiemblaadjes van bernagie, zilt zeggegras, jonge melde, bloemen van ruccola, bloemen van de zeekool, bloemknopjes van de gele of paarse morgenster. Eenvoud siert in deze categorie.

-    Mediterraan: basilicumbloemen, bloemen van majoraan en oreganosoorten, van bonenkruid, hyop, salie of rozemarijn. Gebruik géén tijmbloemen. Kleine blaadjes Griekse basilicum. Klein stukje tomaat.

-    Zoet en aromatisch: bloemen van honingverbena (zoet), Mexicaanse munt- limoen agastache, van stuikbasilicum, bosbasilicum, kaneelbasilicum, Munt – abrikoosagastache, Cubaanse munt of sweet mojitomunt. Verse bloemblaadjes van de Damascusroos, bosaardbei of witte Alpenaarbei.

-    Ui tot look: pittig, enkele takjes bieslook, bloemen van oerprei, fijne bieslook, grove bieslook, Indianenbieslook, look – zonder – look, daslook. Groene zaden van berglook, kraailook. Eventueel dun reepje gerookte zalm.

-    Anijs: enkele blaadjes groene en bronzen wilde venkel, of kervel, bloemen van dille, paarse bloempjes van de dropplant, wilde venkel, anijsbasilicum, blaadjes van anijsverbena, dragon, anijszaden( groene), Mexicaanse dragon en roomse kervel. Suggestie: Kommerreepjes, gerookte heilbot, Jamaïcaanse olijfkomkommertje.

-    Citrus: bloemen en blaadjes van citroenverbena, limoenmuntagatache, citroenbasilicum, citroenbonenkruid, bloemen van Turkse drakenkop, blaadje van citeontijm. Suggestie met tomaat en grijze handgepelde garnalen.

Pittige kruidenkaas

Gebruik de basisbereiding van de zachte kruidenkaas en voeg extra toe: 1 eetlepel verse kruiden van elk: fijngesneden kervel, bieslook en een halve eetlepel rozemarijn en halve eetlepel appelsientijm of andere verse kruiden volgens seizoen en beschikbaarheid. Oost Indische kers, kleine pimpernel, agastache, tuinkers…..

Bloemkruidenkaas

Gebruik de basisbereidingvan de zachte kruidenkaas en veg extra toe: I eetlepel verse kruidenbloemen van elk versnippert: oreganobloemen, basilicumbloemen, bieslookbloemen, ruccolabloemen, venkelbloemen en paarse muntbloemen. Indien men boter gebruikt in plaats van roomkaas verkrijgt men kruidige bloemenboter.

Suggesties

Men kan ook de zachte roomkaas vervangen door een romige geitenkaas en hiervoor bloemen met pit gebruiken, of de zoet aromatisch of mediterrane.

Ontdek meer over Archief