Orchideeën

01/04/2010 - 13:54

Timothy wordt door Hendrik Verstraeten rondgeleid in de mooie serre van kwekerij Petrens in Sint-Denijs-Westrem. De kwekerij is bijna 125 jaar oud. Hendrik en zijn zus vertegenwoordigen de vijfde generatie.

Er zijn wel 25.000 soorten orchideeën en daaruit zijn nog vele duizenden cultuurvariëteiten ontwikkeld, de zogenaamde hybriden. De streek van Gent heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Hendrik gaat ook wel eens in het regenwoud op zoek naar orchideeën, zonder ze te roven.

In regenwouden groeien bepaalde soorten als epifyt hoog in de bomen. Epifyten zijn organismen die op planten groeien zonder hieraan voedsel te onttrekken, in tegenstelling tot parasieten. De meeste soorten epifyten groeien in het tropisch regenwoud, maar epifytische mossen en korstmossen zijn in vrijwel elke omgeving waar bomen groeien te vinden. 80% van de orchideeën zijn epifyten.

Naar schatting 40% van de orchideeën geurt. De geur dient om specifieke insecten aan te trekken. In het wild is soms maar één insect in de specifieke orchidee gespecialiseerd.
Interessant is, dat er Oncidiumhybriden zijn die vier weken bloeien op de vensterbank en een heerlijke geur van vanille bezitten.

Phalaenopsis hybride (vlinderorchidee)
Ansellia africana (luipaardorchidee)
Oncidium ‘Shaggy Baby’

Info:

Orchideeënkwekerij Petrens & co
Lauwestraat 74
9051 Gent (Sint-Denijs-Westrem)
tel 09/ 221 15 85
www.orchideeen-petrens.be
info@orchideeen-petrens.be

Timothy Cools                           
Tuinarchitect
Maaldreef 39
9320 Nieuwerkerken
0486/75 67 67
www.tuinarchitectengroep-eco.be

Ontdek meer over Archief