Onkruid bestrijden in de tuin van Jean

Jean nodigde Koen uit in zijn eigen tuin om het onkruid aan te pakken dat in de vochtige nazomer opnieuw de kop opstak. Als ze het onkruid nu niet bestrijden, dan heeft Jean in het voorjaar dubbel werk. Tijdens een zachte winter zou hij zelfs nog eens door de border moeten gaan, want straatgras en vogelmuur blijven groeien. Ook als het koud is.

De roosjes ‘The Fairy’ bloeien nog altijd. Al de hele zomer. En omdat ze klein blijven, kunnen ze ook vooraan in een border groeien. En ze combineren goed, zowel met lage vaste planten als in de voorgrond van niet al te grote struiken.
‘The Fairy’ werd al in 1932 op de markt gebracht. En ze wordt nog steeds veel aangeplant. Het is een heel sterke roos en heel charmant.

De bladeren van de elfenbloemen mogen ze nog niet wegknippen, daarmee moeten ze wachten tot na de winter. Want de oude bladeren beschermen de plant tegen stortbuien en vorst.
Is dat ook voor andere planten een algemene regel?
Voor de meeste planten is het inderdaad beter. Behalve de echte ijsberen onder de vaste planten, hebben de meeste planten nood aan een natuurlijk winterdeken, hun oude blad.

Tussen de stapstenen groeit, als een echt tapijt, Soleirolia soleirolii of slaapkamergeluk. Het woekert in de schaduw en de halfschaduw. De jongste jaren overwintert het wel eens op een beschutte plek. Maar dat is allesbehalve zeker. Daarom neemt Jean zijn voorzorgen en probeert hij enkele stukken van het tapijt binnen te laten overwinteren.
Ze vullen een tiental potten en die potten gaan de serre in en overwinteren er vorstvrij.

Zenegroen is wel winterhard, het is de cultivar Ajuga reptans ‘Catlin’s Giant’, met grote bloemen, kaarsen met hemelsblauwe bloemen in de lente. Deze cultivar is veel mooier dan de gewone wilde soort. Blauw en ijzersterk.

Loodkruid is een heel gemakkelijke plant. Zeker op lichtere doorlatende grond. Het is ook een plant waar je het verdorde loof niet van afknipt omdat het de winterknoppen beschermt.
Dus pas in de lente het loof weg knippen. Ik zal het onthouden.

Meestal zie je warrige bramenstruiken staan, maar in de tuin van Jean valt dat nogal mee. Dat is omdat hij de struik regelmatig snoeit. In het voorjaar kan nog, maar je doet het bij deze struik beter nu.
Je snoeit alle ranken af die vrucht hebben gegeven. Dat is nodig omdat die afsterven in de winter. En dan moet je de jonge ranken aanbinden. 
Je moet ook oppassen bij het schoffelen rond een stekelloze braam. En ook bij het knippen moet je omzichtig te werk gaan. Want als je de stengel aan de wortelhals kwetst, vormen de nieuwe ranken -om zich te verdedigen- toch stekels.

De ananasplant is ook een plant die naar de serre moet. Het is een bolgewas uit de vochtige bergwouden in het zuiden van Afrika. Tegenwoordig noemen ze hem liever kuiflelie.
Je zet hem best al een tijdje voor de eerste nachtvorsten binnen dan zal het bovengrondse gedeelte rustig afsterven.
Hij mag in pot blijven als die groot genoeg is. Anders kun je de bollen ook droog en vorstvrij bewaren, een beetje zoals gladiolenknollen. In een kelder lukt dat meestal prima.
En na de vorst weer uitpotten, eerst in de kas en later buiten. Of pas begin mei potten en onmiddellijk op het terras.

Ook het mandarijnboompje moet aangepakt worden. Ze snoeien alle loten weg op de onderstam en corrigeren de vorm maar.

De Helleborusplanten zijn goed aan de groei. Dat zijn echte kalkvreters. Vroeger begroeven de mensen dode vogels tussen de Helleborusplanten omdat dat ook beendermeel en kalk gaf. Maar wij halen de kalk gewoon uit de zak. Als je dat nu strooit, ga je de verzuring tegen. Je neutraliseert dan de zure regen. De bladeren laat je ook weer tot onmiddellijk na de winter staan. Als je ze dan wegknipt, komen de bloemen beter uit. En die kunnen in een zachte winter al in februari verschijnen, maar het mooist zijn ze in maart, april.

Rosa ‘The Fairy’ (Roos ‘The Fairy’)
Epimedium × perralchium (Elfenbloem)
Soleirolia soleirolii (Slaapkamergeluk)
Ajuga reptans ‘Catlin’s Giant’ (Zenegroen)
Ceratostigma plumbaginoides (Loodkruid)
Rubus fruticosus ‘Spine Free’ (Bramen)
Eucomis autumnalis (Kuiflelie)
Citrus reticulata (Mandarijnboom)
Citrus histrix
Helleborus orientalis (Oosters nieskruid)

Info:

Jean Vanhoof
www.zwemvijver.be