Klimrozen afleggen

Wim heeft klimrozen geplant onderaan de palen waar blauweregens staan: de erg goed doorbloeiende ‘Guirlande d’Amour’, de aloude ‘Colonial White’ en aan een paal de berensterke klimmer ‘Summer Wine’, een roos van het huis Kordes in Duitsland. Ze is zoals de meeste Duitse rozen volkomen winterhard.
Ze werd op een andere plaats gecombineerd met de oude damascenerroos ‘Rose de Resht’, een roos die tegelijk robuust en compact is en voor een oude roos lang bloeit.

De ‘Summer Wine’ is een mooie klimroos die krachtig groeit. Uit koraalrode knoppen ontluiken rozerode bloemen met opvallende meeldraden. Bovendien bloeit ze voortdurend door, op voorwaarde dat je de bottels wegknipt. Omdat het is een roos is waar je niet genoeg van kunt krijgen, een echte blikvanger, die altijd kerngezond is, wil Wim ze gaan vermeerderen.

Een klimroos in de tuin vermeerderen is niet zo moeilijk, zeker wanneer ze dicht bij de grond jonge scheuten maakt. Dan is het een heel eenvoudig klusje. In feite hoef je niet meer te doen dan de grond goed los te maken en de lange rank gedeeltelijk met grond te bedekken.
Als de rank lang genoeg is, kun je de rank zelfs golvend afleggen. Je doet er goed aan, op de plek waar de rank met grond zal bedekt worden, een kleine inkeping te maken, dat bevordert de wortelvorming.

Als je de rank golvend aflegt, zullen er later verschillende ogen uitlopen en heb je van een rank zelfs twee of meer bewortelde rozen.
Heel snel gaat dat echter niet. Je moet een jaar geduld hebben vooraleer de afleggers krachtige rozen geworden zijn die je dan van de moederplant kunt afsteken.
Doe dat volgend jaar in de herfst, in november, december, dan kun je ze potten en in cadeauverpakking afgeven of onmiddellijk elders in de tuin planten.

Rosa ‘Veilchenblau’
Rosa ‘Summer Wine’

Info:

Wim Houtmeyers
boomkweker
www.houtmeyers.be