Hortensia’s Harry van Trier

Wim Houtmeyers gaat met botanicus Harry van Trier naar het Nieuw Arboretum Oprins in Merksplas.

Het jonge arboretum heeft een grote collectie aan hortensia’s staan, waaronder zeldzame soorten en cultivars. Harry, als één van de meest onderlegde botanici van de Lage Landen, is de geknipte persoon om Wim het verschil uit te leggen tussen een Hydrangea macrophylla en een serrata-achtige.

Maar Wim komt ook te weten wat nu juist die Teller-hybriden zijn, hoe je de hortensia’s best snoeit,...
Voor wie alles over hortensia’s wil weten, is het boek van Harry van Trier de absolute bijbel.

Boekenaward Beervelde 2010

Harry van Trier is één van onze meest vooraanstaande botanisten. Na zijn erudiete boeken over bamboe en over Buxus, neemt hij nu zijn favoriete geslacht onder de loep: Hydrangea. Dat is ook de titel van zijn nieuwste boek.

Het is een lijvig werk geworden over alle mogelijke hortensia’s, met heel veel achtergrondinformatie, een boek dat zowel de leek als de professional aanspreekt.

De jury, onder leiding van Ivo Pauwels,  prees uiteraard de kennis van de auteur, maar ook de heldere stijl van Hydrangea. Harry van Trier kent de wereld van hortensiakwekers en veredelaars als geen een. Persoonlijke verhalen en anekdoten  kruiden dit boek en tillen het ver boven het gemiddelde. Kritiek is er op het fotomateriaal: sommige foto’s dienden te groot te worden opgeblazen, maar dat is een lay-outfout waar de uitgever voor verantwoordelijk is.

Naast een overzicht van de verschillende soorten en cultivars vindt elke tuinier ook meer dan voldoende praktische informatie. De jury vond het dan ook niet meer dan billijk dit boek te bekronen  Beervelde Boekenaward.

Hydrangea, Harry van Trier, Stichting Kunstboek ISBN 978-90-5856-195-4. Verkrijgbaar in de betere boekhandel. Prijs 49,- €.

Agapanthus africanus (Afrikaanse lelie)
Hydrangea serrata ‘Belzonii’ (Hortensia)
Hydrangea serrata ‘Preziosa’ (Hortensia)
Hydrangea macrophylla ‘Hopaline’ (Boerenhortensia)
Hydrangea macrophylla ‘Eisvogel’ (Hortensia)

Info:

Nieuw Arboretum Oprins
Merksplas

Wim Houtmeyers
boomkweker
www.houtmeyers.be