Het Lovertheater, uniek in Europa

Timothy gaat naar een omwald kasteel in Leeuwergem met een prachtig zicht op een landschapspark. Leeuwergem heeft al een heel rijke geschiedenis achter zich. En in feite is dit al het 3de kasteel dat op die grondvesten is gebouwd. Het eerste kasteel dateert al van uit de middeleeuwen. Het huidige kasteel is opgetrokken rond 1764.

Geschiedenis

De geschiedenis van het park errond is vrij complex. Rond de tijd dat het laatste kasteel gebouwd werd, werd er ook een Franse rococotuin aangelegd. Vandaar de verschillende beelden in de tuin, zoals de sfinxen en de strakke vijvers. Maar een tiental jaar later besloot men om er een Engels landschapspark van te maken en  zo is er een harmonie ontstaan tussen de Franse en Engelse landschapsstijl. Dat geeft een unieke combinatie.

Theater met haagstructuren

Maar een wel heel speciale plek in het park, is het lovertheater. Uniek in Europa. Het is een theater in haagstructuren. Er worden nog steeds echte voorstellingen gegeven. Er is plaats voor 700 personen in het middenvak en nog eens 100 personen in de tribunes.

Vroeger bestonden er natuurlijk nog geen microfoons of versterkers. En ook al zat je helemaal achteraan in het theater, toch kon je de ‘performers’ perfect horen.
Het heeft dus een perfecte akoestiek door de hoge stammen rond het theater die het geluid weerkaatsen.

De structuur van het theater bestaat uit haagstrukturen in haagbeuk. Dat vergt natuurlijk wel een pak onderhoud. Er wordt 3 keer per jaar gesnoeid. In de vroege zomer, de vroege herfst en zelfs ‘s winters. De wintersnoei is de belangrijkste omdat de hagen heel smal moeten blijven zodat er steeds voldoende licht en lucht in kan. Veel werk, maar het resultaat is verbluffend.

Griekse beelden

Aan de in- en uitgang vinden we telkens een Grieks beeld.
Aan de ingang een beeld van Artemis, de Griekse godin van de jacht en de maan.
Aan de uitgang de afbeelding van Apollo.

En die beelden staan er niet toevallig. In de tijd wanneer de katholieke kerk haar macht aan het verliezen was, werd het pad gebruikt als initiatie voor mensen met vrije gedachten. De vrouw aan het begin van het lovertheater symboliseerde het onreine. Het was “Eva die in de appel beet, waardoor alles verkeerd ging”. Eens voorbij het beeld van de vrouw kwamen ze in het theater en stond de perfecte man centraal. Het pad eindigde bij de 2 sfinxen die terug vrouwen voorstellen. Terug in de onreine wereld dus.

Carpinus betulus (Haagbeuk)

Info:

lovertheater van het Kasteel Leeuwergem
Kasteeldreef
9620 Zottegem (Leeuwergem)
www.leeuwergem.be
tuindagen op 18 en 19 september 2010

Timothy Cools                            
Tuinarchitect
Maaldreef 39
9320 Nieuwerkerken
0486/75 67 67
www.tuinarchitectengroep-eco.be