Het kasteel Ronsevaal in Aalst

Wim neemt Koen mee naar kasteel Ronsevaal in Aalst, een oud kasteeltje met merkwaardige planten en bomen. Ze staan stil bij de bottels van Rosa glauca, een roos met purperen bladeren. Ze zijn purper of violet omdat ze in de bergen groeien. Ze kunnen dan beter tegen de hoogtezon doordat ze met hun enigszins violette bladeren een deel van het ultraviolet licht weerkaatsen en zo minder gauw verbranden.

Dan ontdekt Koen een klimhortensia die geen klimhortensia is. Het is een Schizophragma. Dat zie je omdat de bladeren anders zijn en ook de lokbloemen hebben een andere vorm, ze zijn enigszins gepunt. Hij heet voluit Schizophragma hydrangeoides. Daarin hoor je het woord hydrangea, dus gelijkend op een hydrangea of hortensia en dus wel zeer verwant. Slechts weinigen zouden het onderscheid maken. En beide klimplanten groeien in ongeveer dezelfde omstandigheden. Maar de Schizophragma is veel zeldzamer in onze tuinen dan de klimhortensia. Dus wie iets speciaals wil, kan beter kiezen voor de Schizophragma.

Daarna gaat Wim met Yves, een professionele boomverzorger, hoog de boom in. Dat is een voorrecht, want normaal moet je minstens vier dagen opleiding volgen.
De boomverzorger gaat deze boom in omdat er in gewerkt moet worden. In één van de takken zit er onderaan een flinke scheur. Door de elleboogvorm van de takken en omdat ze zo hoog uitsteken, zouden ze er bij storm helemaal kunnen uit breken. En dat zou ongelukken kunnen veroorzaken of misschien vallen ze wel op het huis met alle gevolgen van dien.

Maar een gewone tuinliefhebber klimt best nooit zelf in zo een grote boom en neemt voor zo’n karwei best een boomverzorger aan. Want de risico’s zijn niet te onderschatten. Elk jaar lees je wel van een ernstig, soms dodelijk ongeval.

Yves de Roder is voorzitter van Bomen Beter Beheren en al jaren instructeur boomklimmen. Hij laat zien hoe een vakman te werk gaat. En legt uit dat een goede opleiding uiterst belangrijk is. In de opleidingen voor boomverzorger wordt er ook veel aandacht besteed aan het redden van een collega-boomverzorger in nood en hoe je die uit de boom moet halen.

Yves gaat de boom in. Niet om de grote takken weg te zagen. Want als het over dunne takken zou gaan, tot een centimeter of 7, dan zou dat wel de beste oplossing zijn. Maar in dit geval zou het de boom onherroepelijk verstoren, de snoeiwonden gaan dan inrotten en de hele boom onstabiel maken. Door de toppen in te snoeien kan hij al veel oplossen, maar dat zal hier niet voldoende zijn. Om schade bij storm te beletten gaat hij de takken ook nog verankeren met losse kabels. Intussen kunnen de takken zichzelf versterken door extra hout aan te maken op de zwakkere plekken.

Al dit werk had vermeden kunnen worden door deze takken jaren geleden al correct te snoeien, wat toen een kleine ingreep zou geweest zijn. Een boom tijdig na laten kijken door een geschoold boomverzorger is dus de boodschap, voorkomen is eenvoudiger dan genezen. Dus de bomen vanaf het begin verzorgen. En zelf nooit gekke dingen doen. Zeker nooit met een kettingzaag de boom in.
 
Maar brandhout zagen op de grond, dat kunnen mensen wel zelf doen. Ook daar gebeuren veel ongevallen mee, dus geeft Yves de basisregels mee. Draag altijd een veiligheidsbroek, een veiligheidsbril en oorbeschermers. En gebruik een veilige kettingzaag altijd met twee handen.

Daarna nemen Wim en Koen zelf een plataan onder handen. Want men kan niet vroeg genoeg met boomcorrectie beginnen. Er is een tak te dik ten opzichte van de stam, hij zou dus een concurrent worden voor de top. Dus halen ze die beter weg.

Later, over een jaar of twee, kunnen ze nog andere takken wegzagen. Nu kan dat nog niet, want ze mogen de 20% regel niet overtreden. Als ze er nog een zware tak uithalen krijgen ze een massa waterloten en dat is niet de bedoeling.

Rosa glauca (bergroos)
Schizophragma hydrangeoides

Info:

kasteel Ronsevaal
Dhr. Alain Camu
Brusselsesteenweg 211-213
9300 Aalst
je kunt deze tuin bezoeken via www.open-tuinen.be
de eigenaar is bovendien voorzitter van Open Tuinen van België

Yves de Roder
Voorzitter Bomen Beter Beheren
www.bomenbeterbeheren.be

Wim Houtmeyers
boomkweker
www.houtmeyers.be