Het Ferdinandushof

In het Ferdinandushof in Nederland legt Jean aan Koen uit dat er in Zeeuws-Vlaanderen niet alleen kleigrond te vinden is, maar ook zandgrond. Het zand werd afgezet tijdens overstromingen in het verleden. Maar het grondwater zit er toch nog erg hoog overal.

Ze staan in een subtropische tuin in de polder en dat is niet evident. Daarvoor hebben ze de grond verhoogd, want mediterrane of subtropische planten die droge en hete zomers gewend zijn kunnen absoluut niet tegen natte voeten. Daarom moesten ze dus draineren en ophogen!

Verbena bonariensis
De prachtige plant, Verbena of IJzerhard, is doorlevend, maar gedraagt zich bij ons vaak als een eenjarige. Maar als je een kas hebt, kun je hem uitgraven en in de kas zetten. Daar wil hij wel overwinteren.
Hij bloeit lang door en is een goede vlinder- en insectenplant, zoals de vlinderstruik en koninginnenkruid.

Dahlia
Er is héél veel variatie tegenwoordig: hoge, lage, met grote bloemen, kleine bloemen, groenbladig, roodbladig, en bijna alle kleuren van de regenboog.
De dahlia 'Bishop of Llandaff’ heeft de revival van de dahlia ingeluid. Een paar decennia geleden werd de dahlia als lomp en ouderwets beschouwd. Maar op deze, met zijn rood blad en rode bloemen, werd iedere borderspecialist verliefd.

Er zijn zoveel cultivars dat niemand het nog kan bijhouden. Daarom een tip: hang er een labeltje aan voor het begint te vriezen en doe ze pas uit na de eerste vorst.
Nu de bloemen er nog aanstaan kan je het label er gemakkelijk aanhangen, want binnenkort, als het gevroren heeft, dan herken je de bloemen niet meer en dan weet je volgende lente niet wat je aan het planten bent!
En als je de naam niet weet, dan schrijf je de bloemkleur en de hoogte op. Als je die informatie hebt, kun je ze volgend jaar op de juiste plek in je border planten.

Je wacht tot na de vorst om de knollen op te graven omdat de knollen anders te weinig suiker bevatten en niet sterk genoeg zullen zijn om volgend jaar opnieuw forse planten te geven.
En planten doe je van eind april tot begin juni.
Er zijn zelfs variëteiten die overleven in volle grond met een winterdeken van bladeren.

Het is belangrijk om de border in het najaar nog eens goed op te schonen. Dat spaart heel wat werk in het voorjaar. Na het opkuisen, gaan Jean en Koen narcissen planten.
Voorjaarsbloeiende bollen moet je in de nazomer of de vroege herfst planten. Ook narcissen dus.
En de regel blijft: puntje naar boven en tweemaal zo diep als ze hoog zijn.

Nestkastjes ophangen
Het vogelvolkje in uw tuin gaat in de winter op zoek naar gepaste nestgelegenheden en omdat die in onze moderne huizenbouw spleten en holten vaak ontbreken, vinden huismussen, maar ook holenbroeders als mezen geen of nauwe¬lijks nestgelegenheid.

Vooral de holenbroeders maken gebruik van nestkastjes. Met die nestkastjes nodigt u insec¬teneters in de tuin en geeft u levensruimte aan de kleurige verenpakjes en de amu¬sante zangertjes. U mag niet verwachten dat één of meer mezenfamilies alle insecten in uw tuin verorberen. Wat ze wel doen is de ergste plagen afvan¬gen.

Een koppeltje koolmezen vangt in de drie weken durende broed¬tijd ongeveer 10.000 rupsen voor zijn nestjongen. Het legt daarvoor ongeveer 100 km af. Daarom verdienen ze een degelijk onderkomen. Zo is het van belang dat de vliegopening de juiste vorm en afmetingen bezit. Die factoren zijn van groter belang dan de afmetingen van het kastje zelf.
De vlieg¬opening voor een koolmezenkastje is 32 mm. Pimpelmezen verlan¬gen een opening van 28 mm. Huismussen en boomklevers wensen eveneens een invliegopening van 32 mm.

Een nestkastje mag nooit met chemische producten zoals vernis, carbolineum of een andere houtbeschermer zijn bewerkt. Vogels pikken vaak aan het invlieggat en zouden op die manier de giftige producten binnenkrijgen. Het dak van het nestkastje mag wel bewerkt zijn, bijvoor¬beeld met een milieuvriendelijke verf of met asfaltpapier.
Hang een nestkastje op een rustig plekje op een hoogte tussen 2 en 3 meter. De vogels moeten vlot en vrij op de opening kunnen aanvliegen. Hang het niet in volle zon en hang het uit de regen. Zorg dat de invliegopening op het oosten of het zuidoosten is gericht. Hang het nestkastje op buiten het bereik van katten.

Als u in de handel een nestkast wil kopen, kies dan bij voorkeur één van de goedgekeurde modellen waarop een koperen label van de Vogelbescherming staat. Ze werden door de Vogel¬bescherming getest op kwaliteit. Uiteraard vindt u deze nestkastjes ook bij Natuurpunt.

Euphorbia characias (Wolfsmelk)
Yucca gloriosa ‘Nobilis’ (Palmlelie)
Verbena bonariensis (Stijf ijzerhard)
Dahlia ‘Bishop of Dover’
Dahlia 'Bishop of Llandaff’
Galinsoga quadriradiata (Knopkruid )
Kalimeris incisa
Arundo donax (Provençaals gras)

Info:

Kwekerij Ferdinandushof
Rode Sluisweg 13, 4575 NE Overslag, Nederland
tel +31-115/ 48 20 41
www.ferdinandushof.nl

Natuurpunt
www.natuurpunt.be

Jean Vanhoof
www.zwemvijver.be