Epifytische orchideeën

De epifytische of op bomen groeiende orchideeën hebben wortels die in enkele seconden veel water kunnen opslaan, althans in de laag die rond de eigenlijke wortels ligt. Ze zijn blij met regenbuien en ochtendnevels. En bij droogte halen ze vocht uit de waterreserves in wortels en bladeren.
Als ze hoog genoeg in een boom groeien vangen ze voldoende licht om te bloeien. En verder is er altijd wat luchtbeweging in het regenwoud, geen storm, maar een zacht briesje.

Je moet altijd naar de natuurlijke habitat of omgeving kijken wanneer je het een plant naar de zin wil maken. Bovendien doe je er, als je nog geen orchideeënexpert bent, goed aan te kiezen voor de gemakkelijkste soort. En dat is de vlinderorchidee of Phalaenopsis.

Die heeft vooral veel licht nodig, ook in de winter en heeft een hekel aan temperatuurschommelingen, maar een briesje vinden ze toch aangenaam. Even luchten kan dus wel.
Bij een gemiddelde kamertemperatuur van 20° moet je ze maar één keer in de week water geven. Maar let er wel op dat het water lauw is. Je mag overvloedig water geven, maar laat het helemaal uitlekken, bijvoorbeeld in de gootsteen. Benevelen mag altijd. Dat beschouwen we niet als water geven.

Wat doe je na de bloei?
Wacht tot de laatste bloem verwelkt is en snijd de bloemstengel dan terug, ongeveer halfweg, maar altijd ongeveer 1 cm boven een oog.
Zet de orchidee een beetje koeler en wacht tot ze opnieuw zal bloeien. Het kan ook zijn dat er een nieuwe bloemstengel ontstaat. In dat geval knip je de oude weg.
Na de bloei houden vlinderorchideeën van een vochtige omgeving, bijvoorbeeld een lichte badkamer. Dat doet hen terug opleven.

Verpotten doe je best om de twee jaar, in een luchtig orchideeënmengsel met grote brokken schors en ander grof materiaal. Meestal heeft de plant dan enkele keren gebloeid.
Neem een niet al te grote pot met veel gaten onderin. Knip alle oude, zwarte wortels weg en houdt de grijze of witte. Die snoei je sterk terug tot je een kleine handpalm wortels overhoudt.
Druk het geheel goed aan zodat de orchidee stevig staat en geef ze een lichte, warme standplaats en zeker geen voeding, alleen water.
Zo kan ze weer groeien, als  sterke en gemakkelijke kamerplant.