Een pittig kruidenrekje

08/04/2010 - 14:44

Kruiden als bieslook en peterselie zijn nu al als plantje te koop. Ook van salie, dragon, majoraan, munt, lavendel, tijm en andere doorlevende kruiden vind je nu reeds planten.

Je kunt ze in mooie potten planten en ze op een vensterbank dicht bij de keuken of op een kruidenrekje plaatsen. Ze zullen vlug gaan groeien en bij het kokkerellen zit je dan niet gauw om een kruidig blaadje verlegen.

Met andere kruiden zoals laurier en rozemarijn kun je best nog tot half april wachten en het vorstgevoelige bazielkruid zal slechts groeien als de laatste nachtvorsten naar het noorden zijn getrokken. Bazielkruid koop je pas vanaf half mei.

Het is verbazingswekkend hoe vlot deze kruiden in pot groeien. Ze stellen bovendien weinig eisen. Zorg wel voor een prima drainage in de pot en een goede potgrond. Geef ze een plekje in de volle zon. Van de genoemde courante keukenkruiden houdt alleen bieslook van schaduw. Het potje met bieslook kun je gemakkelijk kwijt in de schaduw van een ander kruid.
Het kan geen kwaad onder de potgrond een lepeltje kalk per pot te mengen, want al de genoemde kruiden hebben een hekel aan zure grond.

Zo een kruidenrekje is ook heel decoratief. Je kunt de kruiden bovendien mooi combineren met bolgewasjes, viooltjes en sleutelbloemen; en later op het seizoen met perkplanten als petunia en vlijtig liesje.

Ontdek meer over Archief