De Tuinen van Appeltern

Timothy neemt Koen mee naar De Tuinen van Appeltern in Nederland. Van de 200 showtuinen zijn er minstens 40 echte architectuurtuinen en elk jaar breidt het aanbod nog uit.

Koen en Timothy beginnen hun bezoek met een architectentuin waar veel roestvrij staal en grote betontegels gebruikt werden. Dat geeft een ruim en rustig effect. Je ziet niet onmiddellijk alles, maar toch krijg je een gevoel van ruimte. Dat gevoel van ruimte wordt nog versterkt door gebruik te maken van blokken van fijne bamboe, Fargesia ‘Jumbo’. De fontein is niet alleen mooi, maar ook functioneel: ze dringt, bij een drukke weg, het geluid naar de achtergrond.

Daarna trekken ze naar de blauwe trendtuin. Mensen willen dat hun tuin helemaal het verlengde is van hun woning, dat is al jaren een trend, maar nu willen veel tuinbezitters ook en vooral een chique tuin, aangelegd met dure materialen. De tuin als een statussymbool. Echt iets voor designliefhebbers.
Toch blijft deze tuin luchtig, transparant. En dat is zo oa dankzij de grassen.
Ook aan kleuren werd aandacht bestseed bij het aanplanten: mooie caramelkleurige Heuchera en daarachter donkere Nieuw-Zeelandse vlas. En over enkele jaren gaan de stammen van de esdoorns heel erg fraai worden, want dan schilfert de schors van Acer griseum met grote, dunne bruinrode lappen af.
 
Ze treffen er ook een gele trendtuin aan. Deze is helemaal anders, een beetje frivool en kleurrijk. Het is vooral een vrolijke tuin waar het tuinhuis op poten en de speelhoek voor kinderen belangrijk zijn.
En het tuinhuis maakt het terras gedeeltelijk overdekt.
Volgens de ontwerpers sluit de tuin een beetje aan bij het zigeunerleven. Het is een plek om je terug te trekken. Alles lijkt een beetje nonchalant. En tuinieren mag niet al te moeilijk zijn. Een beetje bohemien, met veel natuurlijke materialen en oude spulletjes.

Daarna gaan ze naar is een uitermate romantische tuin, een tuin zoals een echte tuin- en plantenliefhebber hem wil. Als een oase van schoonheid in een zorgelijke wereld. Thuis komen in je zelfontworpen wonderland met roze kleurtjes en overal romantische clichés: priëlen, fonteinen, slingerende paadjes, verweerde materialen, smeedijzer… En romantische bloemen: rozen, stamrozen, klimrozen,...

Maar ze komen ook terecht in een tuin met purper kunstgras. Aan het kleur is het even wennen, maar groenkleurig kunstgras zit in de lift, vooral in kleine tuinen.
Deze kleur is héél gedurfd, maar het combineert mooi met het stijf ijzerhard, Verbena bonariensis. Deze tuin kadert daar ook in een tuinenfestival dat ze er elk jaar organiseren. Dit jaar was het thema Samen.

En Nederland zou Nederland niet zijn, mocht er niet ook een oranje tuin zijn. Jeroen Jacobs van Pit tuin- en landschapsarchitectuur buit het oranjegevoel helemaal uit. Alle Nederlanders samen één. Zelfs de beplanting is oranje: afrikaantjes, vuurpijlen.

Om de tuin met de naam ‘Een droog met iemand halen’ te kunnen bezoeken, moeten ze eerst laarzen aantrekken. Niet dat er zoveel modder is, maar ze moeten proberen -door voortdurend synchroon samen te werken- droog aan de overkant te geraken.

En dan ontdekken ze een eethuis. Een huis waar ze kruiden en groenten kweken. Het is een mooi idee voor wie maar weinig plaats heeft, graag kokkerelt en een moestuin en een kruidentuin wil.
En graag tuiniert, want je moet substraat voorzien, allerlei zaken aanvullen en vervangen, water geven. Het is best wel arbeidsintensief als je het eethuis mooi en lekker wil houden.
Met dit eethuis won Ateliergras dit jaar de eerste prijs.

Koen en Timothy hebben nauwelijks een honderdste van De Tuinen van Appeltern kunnen belichten. Maar er is natuurlijk nog veel meer. Moet je nog een tuin aanleggen? Of wil je je tuin veranderen, of ben je gewoon geboeid door tuinen dan is het meer dan de moeite waard eens naar het land van Maas en Waal af te zakken. De Tuinen van  Appeltern zijn een prima adres voor een aangenaam dagje uit. Het is er meer dan interessant en al die tuinen bezoeken houdt je fit. Niet alleen het lichaam, ook de geest krijgt er honderduit ideeën voorgeschoteld. En je vindt er alle info over de materialen en de tuinontwerpers.

Fargesia murieliae ‘Jumbo’ (Japanse bamboe )
Catalpa bignonioides ‘Nana’ (Boltrompetboom)
Heuchera ‘Caramel’ (Prachtklokje ‘Caramel’)
Phormium tenax ‘Nigrum’ (Nieuw Zeelands vlas)
Acer griseum (esdoorn)
Verbena (Stijf ijzerhard)
Tagetes patula ‘Durango Tangerine F1’ (Afrikaantje)
Kniphofia triangularis (Vuurpijl)

Info:

De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a
6629 AD Appeltern
Nederland
tel +31-487 54 17 32
alle praktische informatie zoals routebeschrijving, openingsuren en nog veel meer, vind je op de website: www.appeltern.nl

Timothy Cools
Tuinarchitect
Maaldreef 39
9320 Nieuwerkerken
0486/ 75 67 67
www.tuinarchitectengroep-eco.be