De privé-tuin van restaurant De Pastorale

Wim neemt Koen mee naar de privé-tuin van meesterkok Bart De Pooter van restaurant De Pastorale in Reet. De boerderijtuin werd jaren geleden vorm gegeven door de bekende tuin- en landschapsarchitect Jan Bleys die onder meer verantwoordelijk is voor de opdeling door hoge hagen en ook voor de dreef met fraaie structuren van haagbeuk. Het zijn eigenaardige, zelfs een beetje raadselachtige vormen. Ze stellen de twaalf manen of maanden van het jaar voor. Samen vormen ze een soort doolhof.

Ze staan er oa stil bij de Portugese laurierkers, een struik met fijn blad en een heel aparte tint groen, die de jongste jaren bijna overal op beschutte plekken winterhard is en die je vlot kan snoeien. In deze tuin staat de smalbladige en zeer mooei cultivar: Prunus lusitanica ‘Angustifolia’. Het is een goed alternatief voor buxus. Vooral als solitair steekt hij buxus naar de kroon.

Perenboom

De perenboom is een echte blikvanger. Hij heeft drie stammen, is oud en toch hangt hij vol peren. Door zijn getormenteerde vorm lijkt het wel een reuzengrote bonsai. Het is nog een overblijfsel van de hoevetuin van weleer. Vermoedelijk een halfstam die vele decennia oud is.
De peren zijn lekker, een beetje rins van smaak. Het is de aloude ‘Dubbele Flip’. De echte naam is ‘Beurré de Merode’, maar heel Vlaanderen zegt ‘Dubbele Flip’, een peer van bij ons, uit het begin van de 19de eeuw. Dit ras draagt rijk en is gezond. Maar is niet zelfbestuivend. En voor alle fruit geldt, zelfs als een ras zelfbestuivend is: hoe meer stuifmeel van verschillende rassen, hoe beter de vruchtzetting.
Dus plant je best twee en zelfs drie of meer verschillende rassen aan als je elk jaar veel peren wil plukken.

Kastanjebomen

De kastanjebomen zijn klein, maar hangen vol bolsters. Er zijn een aantal kastanjerassen die al heel vroeg dragen. Eén ervan is Castanea sativa ‘Marron de Lyon’. Vroeg- en rijkdragend. Bovendien zijn de vruchten groot en veel zoeter dan die van de wilde bomen.
De bomen van dit ras blijven handzaam. Ze worden een meter of zes, zeven hoog en ongeveer even breed. Zelfs in een kleinere tuin zijn het goede schaduwbomen die echt heerlijke kastanjes leveren.
Ze groeien echter niet overal groeien. Tamme kastanjes groeien op zure en neutrale gronden, maar nooit in kalkrijke gronden. Daar kwijnen ze weg.

De hoge hagen zijn van haagbeuk, te herkennen aan het getande blad dat een beetje gevouwen is langs de zijnerven. De hoge hagen zorgen niet alleen voor een indeling van het voormalige boerenerf, maar ze breken ook de wind en zorgen er daarom voor dat de tuin tussen de hoge hagen een aangenaam microklimaat krijgt.
Beschut tussen de hagen is er een kruidentuin met dus voornamelijk mediterrane kruiden: Basilicum, rode melde en een merkwaardige zuringsoort Rumex flexuosus ‘CopperSword’, ook gewoon bronzen zuring genoemd.

Moestuin

In de grotere moestuin staan de groenten en kruiden door elkaar. Door kruiden tussen groenten te zetten ga je belagers op een dwaalspoor brengen. Verschillende geuren maken een doolhof voor een hele groep vervelende beestjes. Men noemt dat combinatieteelt.
Er staan naast een aantal kruiden, ook Andesknollen. Onder andere de Oxalis tuberosa. Oxalis is klaverzuring en tuberosa betekent met knollen. Niet alleen de knollen zijn eetbaar, ook de blaadjes zijn lekker. Hij wordt ook oca de perou genoemd.

De zonnewortel is ook een knolgewas, met een blad dat lijkt op dat van een zonnebloem en hij is verwant aan de aardpeer. Ze bevatten een soort zetmeel dat zich nog veel trager dan het zetmeel uit de aardappel omzet in suiker en daarom uitermate geschikt is voor mensen met diabetes.

De Tropaeolum tuberosum is familie van de Oost-Indische kers. Hij wordt meestal gekookt, maar rauw is hij ook lekker. Hij smaakt naar radijs met een vleugje gember.

De yacon of appelknol komt ook uit de Andes. Rauw smaakt hij naar appel, maar gekookt smaakt hij naar kastanjes. Als je hem bovendien eerst laat drogen dan neemt het suikergehalte toe. Na een paar maanden kun je de gedroogde knol stoven en smaakt hij naar banaan.

Carpinus betulus (Haagbeuk)
Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ (Smalbladige Portugese larierkers)
Pyrus communis ‘Beurré de Merode’ (Peer ‘Beurré de Merode’, ‘Dubbele Flip’)
Castanea sativa ‘Marron de Lyon’ (Tamme kastanje  ‘Marron de Lyon’)
Carpinus betulus (Haagbeuk)
Ocimum basilicum ‘White magic’ (Basilicum ‘White magic’)
Ocimum basilicum ‘African Blue’ (Basilicum ‘African Blue’)
Atriplex hortensis ‘Red Plume’ (Rode melde)
Rumex flexuosus ‘Copper Sword’ (Bronzen zuring)
Lippia odorata (Citroenverbena)
Sanguisorba minor (Kleine pimpernel)
Mexicaanse dragon (Tagetes lucida)
Oca de Perou (Oxalis tuberosum)
Tropaeolum tuberosum (Kapucijnknol)
Polymnia sonchifolia (Appelknol, yacon)

Info:

Restaurant Pastorale - meesterkok Bart De Pooter
Laarstraat 22, 2840 Rumst
tel 03/ 844 65 26
www.depastorale.be
info@depastorale.be

Andesknollen te verkrijgen bij:
    Cook and Herb Kruidenwereld - Wim Maes
    Vijfhoeklaan 7, 2960 Brecht (Sint-Job in ‘t Goor)
    enkel op afspraak 0478/ 50 24 04 – 0486/ 93 91 23
    www.cookandherb.be

    Sanguisorba - Bart Belmans
    Processieweg 15, 2520 Ranst
    gsm 0472/ 43 49 91 - fax 03/ 475 12 68
    www.sanguisorba.be - info@sanguisorba.be

    Hof van Twello
    Rijkstraatweg 17, 7391 MH Twello, Nederland
    www.hofvantwello.nl - info@hofvantwello.nl

Wim Houtmeyers
boomkweker
www.houtmeyers.be