Daktuin Lokeren

Timothy neemt een kijkje in een daktuin in het midden van de stad Lokeren. Naar een ontwerp van tuinaannemer Guy De Roose.

Het is een intensieve daktuin, dat wil zeggen dat men er alle elementen van een gewone tuin kan in terugvinden: verhardingen, vaste planten, heesters tot zelfs kleine bomen.
Constructief vergt dit wat meer werk en niet elk dak is er voor geschikt. De dakconstructie moet op voorhand voorzien zijn om zo’n gewicht te kunnen dragen en het vraagt een speciale opbouw van de ondergrond.

Bovenaan een dikke laag lavasubstraat van 60-80 cm waarin de planten kunnen groeien. Daaronder liggen vochtophoudende matten die zorgen voor een reserve aan water voor de beplanting. En als er toch te veel water aanwezig is, wordt het afgevoerd via een
aangepast drainagesysteem dat op het waterdichte dak ligt.

De tuin werd opgebouwd door een aaneenschakeling van paden en kleine terrasjes die dienen als rustpunten. Ook al is de tuin klein in oppervlakte, het is altijd leuk een wandeling te kunnen maken in je tuin en steeds nieuwe hoekjes te ontdekken.
De verharding is voorzien in blauwe hardsteentegels waarvan de kleur perfect combineert met de nieuw aangebouwde winterserre.

Omdat je midden in de stad natuurlijk van alle kanten inkijk hebt, werd er gekozen voor een lichtdoorlatende houten constructie. Je kan er nog doorkijken, maar het geeft een afschermend gevoel. Mochten er volle panelen gebruikt zijn, dan zou de eigenaar een opgesloten gevoel krijgen, alsof je in een doos zit.

Er werd hard gewerkt om een gezellig tuintje te creëren waar de eigenaar zich goed in voelt. En het resultaat mag gezien worden, trouwens de tuin werd onlangs door een vakjury van tuinaannemers in de prijzen gezet.

Rhus typhina (Azijnboom)
Geranium ‘Rosanne’

 
Info:

Guy De Roose
tuinarchitect
Gaverbeekstraat 3
9870 Zulte
056/ 60 58 10
guyderoose@telenet.be

Timothy Cools
Tuinarchitect
Maaldreef 39
9320 Nieuwerkerken
0486/ 75 67 67
www.tuinarchitectengroep-eco.be