Bonsai

Timothy gaat een kijkje nemen in de prachtige kleine stadstuin van Antoine, in het centrum van Berchem. Antoine is liefhebber van bonsai’s en kleine vormbomen. Sinds zijn jeugd is hij gefascineerd door hun vorm, groeiwijze en manier van kweken.
Bonsai is niet zomaar planten houden. Het is een echte kunstvorm en techniek om bomen er op een natuurlijke wijze oud te laten uitzien in een pot.

Door in zijn tuin gebruik te maken van kleine vormbomen en bonsai’s gaat de tuin ook groter lijken. Door hun klein formaat gaan ze de omgeving verruimen. Ze zorgen voor een perspectief, een schaalvergroting zodanig dat de tuin groter en levendiger wordt.

Boven in het raam van de keuken maakte Antoine een speciale constructie, het is een dubbel raam waarin hij een plantenbak in piepschuim maakte met daarin 2 boompjes. Dit zorgt voor een heel aparte sfeer, zowel van binnen als van buiten. De bonsai’s zijn niet winterhard, maar het raam is afsluitbaar dus vorst is geen probleem.
Hij gebruikte Celtis koraiensis, een boom afkomstig uit het verre oosten. Als je die laat groeien kan hij tot 15 m hoog worden.

Als je echt zelf bonsai’s wil houden, doe je er best aan zoveel mogelijk informatie in te winnen. Het is niet zoals een normale kamerplant die je één maal per week water geeft en om de zoveel tijd een beetje meststof. De planten moeten regelmatig gesnoeid worden, zeker in het groeiseizoen, en om de 2 à 3 jaar moeten ze verpot worden.
Ook de wortels moeten gesnoeid worden om het boompje in evenwicht te krijgen. Bonsai betekent boom in pot. Zo simpel is dat.

Ze vragen dus wel wat werk, maar het is een heel boeiende hobby en het resultaat is prachtig.
 
Pinus parviflora (Japanse witte den)
Koreaanse netelboom (Celtis koraiensis)
Acer palmatum (Japanse esdoorn)

Info:

Antoine Vandewoude
meubelmaker
www.antoinevandewoude.com

Timothy Cools
Tuinarchitect
Maaldreef 39
9320 Nieuwerkerken
0486/ 75 67 67
www.tuinarchitectengroep-eco.be