Bomen en struiken met rood blad

De ene boom is de andere niet. Van tal van soorten bestaan er verschillende variëteiten en cultivars, elk met aparte eigenschappen. Zo zijn er van een aantal soorten types die ook in de zomer rood blad hebben.

Bomen en struiken met rode bladeren komen het beste uit tegen een groene achtergrond.
Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ is een boom voor kleine tuinen die vaak ook struikvormig groeit. Hij heeft een elegante, spreidende bloeiwijze, mooie donkerroze bloempjes in het voorjaar en een glanzend hartvormig blad.

Een rood blad is heftig en geeft een tuin een zekere spanning of dramatiek.

De roodbladige vlier is, zeker als hij in bloei staat met witte schermen, een absolute schoonheid. Hij trekt bovendien duizenden insecten aan en later verschijnen er zwarte bessen. Ook van de Sambucus nigra ‘Gerda’ kun je siroop maken van de bloemen en de bessen, niet alleen een lekkernij, maar ook een middel tegen winterse verkoudheden.

Heb je een kleine tuin en wil je toch een hoge boom, dan kun je kiezen uit slanke opgaande cultivars. Zoals de cultivar van de slanke rode beuk, ‘Rohan Obelisk’. Met zijn gefranjerde blad is hij veel sierlijker dan de oude types.

En dit is een zusje van de slanke rode beuk, het is een rode treurbeuk zonder doorgaande kop. Dergelijke treurbomen noemen we prieelbomen. Ook deze ‘Royal Weeping’ heeft opnieuw een gefranjerd blad en een intense purperrode kleur.

Er zijn ook verschillende treurbeuken. De Faus sylvatica ‘Purple Fountain’ heeft zijn naam niet gestolen. Met zijn doorgaande kop en neergaande takken zal hij mettertijd een twee tot maximaal drie meter hoge fontein vormen, een rode fontein die weer heel erg opvalt, elegant is en vooral ook in kleinere tuinen elegantie brengt.

Ook onder de esdoorns vinden we een aantal roodbladige cultivars. ‘Faassen’s Black’ is misschien de bekendste. En wat gedacht van ‘Crimson King’. Namen die duidelijk verwijzen naar een donkere of rode kleur. Net als de ‘Royal Red’. Het zijn allemaal middelgrote bomen die van de lente tot de herfst rood blad hebben.
Vraag echter in een kwekerij niet achteloos naar een rode esdoorn, want dan heb je alle kans dat je een Acer rubrum meekrijgt, een groenbladige boom die in de herfst prachtig rood verkleurt omdat dan de anthocyanen en andere rode kleurstoffen de bovenhand krijgen.
Bomen die ook in de zomer rood zijn, hebben erg veel anthocyanen in het blad. Het bladgroen kan deze anthocyanen bij zomerrode bomen ook in deze periode niet onderdrukken.

Wie een rode knotboom wil, kan kiezen voor deze Prunus cerasifera ‘Nigra’. Je kan deze kerspruim gemakkelijk snoeien en knotten.

Een mooie rode hazelaar is Corylus avellana ‘Anny’s Red Dwarf’, een bolvomige compacte hazelnoot die opnieuw intens rood van kleur is.
Vraag in de kwekerij altijd een rode hazelaar die geënt is op een boomhazelaar. Die heeft een mooie stam en je krijgt geen wortelopslag zoals dat met hazelaars die op eigen wortel staan haast altijd het geval is.
Om de rode kleur te behouden moet deze hazelaar in de volle zon staan. In de schaduw vormt hij meer bladgroen en wordt de rode kleur op de achtergrond gedrongen.

Er is duidelijk keuze te over. En een mooie rode boom zorgt altijd voor een langdurig, natuurlijk en pittig kleuraccent in de tuin.  

Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ (Canadese judasboom)
Sambucus nigra ‘Guincho Purple’ (Rode vlier)
Fagus sylvatica ‘Red Obelisk’ (Rode beuk ‘Red Obelisk’)
Fagus sylvatica ‘Purple Fountain’ (Rode beuk ‘Purple Fountain’)
Fagus sylvatica ‘Rohan weeping’ (Rode treurbeuk ‘Rohan weeping’)
Prunus ceracifera ‘Nigra’ (Rode kerspruim)

Info:

Wim Houtmeyers
boomkweker
www.houtmeyers.be