Azaleakweker

Omdat Vlaanderen wereldleider is in de sector van Azalea-kweek, gaat Jean op bezoek bij kweker Tom Hesters  die volop bezig is met de voorbereidingen voor de Floraliën.

Hij wil op de Floraliën zijn mooiste Azalea's laten zien en die net op tijd in bloei krijgen. Hoe krijgt hij dat voor mekaar?
Eerst wacht hij de wintersituatie af om dan te zien hoe de planten ervoor staan. Dan komt de 'forcerie': normaal bloeien de planten in februari/maart, dus moeten ze vertraagd worden in donkere en koude koelcellen. Dit moet gebeuren voor de knoppen gaan zwellen, anders is het te laat. Daarna worden ze warmer gezet en wordt de knopvorming goed in het oog gehouden.

Tom heeft klanten over heel Europa. Toch zijn de Gentse Floraliën voor hem belangrijk. Omdat de buitenlandse groothandelaars uit gans de wereld speciaal naar de Floraliën komen om te kijken.

Bij de Floraliën komt elke kweker met het beste voor de dag. Voor deze editie heeft Tom onder andere de Azalea 'Kinku Saku', met een fijner blad.

Hij heeft ook verschillende, speciale vormen gemaakt. Zoals een onderstam met een knoop in.  Maar ook mooie grote kegels. Die kegels vragen wel jaren werk. Op een spilvormige onderstam wordt op verschillende hoogten geënt om tot de kegelvorm te komen.
Azalea  ‘Thesla’                       
Azalea ‘Angelina’                        
Azalea ‘Kinku Saku’                        
Azalea ‘Sachsenstern’                   

Info:

Hesters bvba
Kerkstraat 54-56
9080 Zaffelare
tel 09/ 355 74 38
www.hesters.be

Jean Vanhoof
www.zwemvijver.be