Ziekten en insecten op rozen

Mocht men vragen welke de meest voorkomende ziekte op rozen is, dan zal 'witziekte' zeker het hoogst scoren. Op de voet gevolgd door 'roest' en 'sterroetdauw', nog zo'n vervelende schimmelziekten. En onder de insecten zijn het vooral de bladluizen die voor problemen kunnen zorgen.

Omdat voorkomen beter is dan genezen, is wat  goede raad hier toch wel op z'n plaats.

1. Let alvast goed op bij de aankoop van rozen! Want er bestaan rozenvariëteiten die veel minder gevoelig zijn aan schimmelziekten! Vraag raad in de winkel!

2. Naast het kiezen van de juiste variëteiten voor je tuin, is ook de bodem waarin je de rozen plant van groot belang om voor een stuk deze ziekten te voorkomen: rozen hebben grote behoefte aan voedselrijke grond. Bemest ze dus tijdig!

3. Plant ze zonnig, en luchtig, zodat de wind erdoor kan spelen en de plant na dauw of regen snel opdroogt. Rozen in door hagen omgeven perkjes worden sneller ziek.

4. Bij het sproeien van je rozen met een product, kan je ook best voor zorgen dat ze niet volledig nat worden, maar enkel aan de de voet. Je kan ook best ’s morgens sproeien zodat de rozen overdag kunnen drogen.  Onthoud vooral dat vocht de beste vriend is van schimmels.

Witziekte is wel een uitzondering want die schimmelziekte komt vooral voor op dagen die beginnen met dauw en verder droog en zonnig zijn. Je kan deze ziekte vooral verwachten vanaf half mei, begin juni.

En naast de schimmels is er natuurlijk nog die vervelende roest, waardoor de blaadjes te vroeg afvallen en de bloei stilvalt. Maar ook dat kan je verhinderen door tijdig een middel te spuiten.

Een goed middel werkt niet alleen genezend, maar ook voorkomend. Bovendien pakt het naast de schimmels ook insecten aan. 

Na de behandeling moet de struik gedurende minstens 4 uren droog blijven.

Spuiten alleen is niet genoeg. Om ziekten uit je tuin te bannen, kan je best onder de rozen de afgevallen blaadjes opruimen. Zo verminder je de infectiedruk en krijg je rozen die blaken van gezondheid!