Wijnbouwer Jaap Van Rennes, wijnkasteel Genoels Elderen

Jaap Van Rennes kocht op zijn 56ste een kasteel met een enorme lap grond. Met veel zelfvertrouwen begonnen hij, zijn vrouw en dochter met de aanleg van een wijngaard. Iedereen verklaarde hen gek om zoiets te proberen in een koud land als België, maar het resultaat bewijst het tegendeel! Voordien was Jaap een chic zakenman. Nu trekt hij zelf de laarzen aan om de wijngaard grondig op te volgen.

Jaap geeft Koen een rondleiding op zijn domein van 24 hectare en deelt met hem zijn passie voor de druif.  Jaap is een grote fan van de Pinot-Noirdruif. Dat is volgens hem de gezondste soort. De schil bevat de grootste hoeveel resveratrol, een stof die kankercellen afbreekt. Ook van de Chardonnay-druiven maken ze wijn. Omdat Jaap een volledig biodynamische wijngaard wil krijgen, worden de druiven nooit behandeld met pesticiden.

Wanneer Koen langs gaat, is de snoei volop aan de gang. De oude takken worden manueel verwijderd. De volgende stap wordt het buigen van de takken en ze aanbinden. Daarna kan de wijnstok beginnen botten. Als alles goed verloopt, worden daarna de druiven manueel geplukt. Het druivenstap gaat dan meestal 1 jaar op tank, waarna het nog eens tussen de 12 tot 48 maanden op fles gaat. Eén wijnstok levert gemiddeld één fles wijn op. Een proeverij van dit kostbare goedje mag dus natuurlijk niet ontbreken!

Meer info?
Wijnkasteel Genoels-Elderen
Kasteelstraat 9
3770 Riemst
Tel.:012 39 13 49  Fax.: 012 26 40 68
info@wijnkasteel.com
www.wijnkasteel.com