Vormtuin 'Valkenhof'

Zo’n dertig jaar geleden begon Willy Goovaerts aan zijn tuin. Hij startte met het vormsnoeien van een buxus hier en daar. De microbe kreeg hem zo te pakken, dat de tuin ondertussen vol groene kunstwerkjes staat. En het bleef niet enkel bij taxus en buxus, ook andere struiken zijn niet langer veilig meer voor Willy’s snoeischaar. Coniferen, hulster, heester, Japanse esdoorn… Allemaal worden ze getransformeerd in dieren of abstracte vormen. Door de groenblijvers en de afwezigheid van bloemborders, ziet de tuin er in elk seizoen stralend uit. De strategisch geplaatste rozenstruiken fleuren het geheel op in de zomer.

Willy legt zijn ziel in zijn tuin. Hij is er dan ook dagelijks in bezig. Dit doet hij met engelengeduld, want het duurt gemiddeld maar liefst 10 jaar vooraleer een vormgesnoeide struik volledig af is. Om ziektes tijdens de snoei te vermijden, gebruikt hij voor elke  type plant een andere type schaar.

Ook het maken van nieuwe vormen, pakt Willy creatief aan: Willy tekent de vorm die hij graag wil maken op een houten plank. Dan slaat hij er enkele nagels in en bindt er daarna ijzerdraad rond, in de vorm die hij wil bereiken. Daarna komt er gaas rond de vorm. Als je dan de buxus in de vorm plaatst, kan je perfect rond het gaas snoeien en zie je meteen resultaat.

Koen is onder de indruk van deze dromerige, kunstige tuin!

Meer info?
Valkenhof
Valk 121
2890 Sint-Amands
willy_goovaerts@hotmail.com