Volkstuinders - Luc Grootaert

Luc is volkstuinder in Gentbrugge. Als kind moest hij verplicht mee in de volkstuin van zijn ouders werken. Maar blijkbaar zit het volkstuinieren hem in het bloed, want ondertussen heeft hij zijn eigen volkstuin en werd hij zelfs gebombardeerd tot domeintoezichter.

Op het domein in Gentbrugge kan je tegen een vergoeding (zo'n 75 euro per jaar) een perceeltje grond huren van de stad. Veel mensen die klein behuisd zijn of geen tuin hebben, vinden hier hun gading. Als domeintoezichter kijkt Luc er op toe dat het domein goed onderhouden wordt en sensibiliseert hij andere volkstuinders wanneer nodig. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je tuin er verzorgd bij ligt en dat je minimum 7 verschillende groenten teelt.

Koen doet samen met Luc een toer op het domein en ontmoet er verschillende "bewoners". Zo komt Roos hier samen met de doven en slechthorenden van haar voorziening werken in de tuin en proeven van het lekkers. Rudy, collega domeinopzichter van Luc, werkt samen met zijn vrouw al 6 jaar in zijn volkstuin. Zij houden vooral van sociale karakter: op het domein liggen 123 tuinen, dus je komt altijd wel iemand tegen om een babbel mee te slaan en om tuintips mee uit te wisselen. Ook Danny, een imker, heeft het hier samen met zijn bijen sinds kort enorm naar zijn zin.

Dat de volkstuinen in de lift zitten, is duidelijk te merken aan de inschrijvingen. Voorlopig staan er maar liefst 80 mensen op de wachtlijst om een tuintje in Gentbrugge te bemachtigen.