Van droom naar tuin - Ute en Franki

30/04/2011 - 09:15

Oorspronkelijk hadden Franki en zijn dochter Uti een kleine tuin achter hun huis, maar onlangs kochten ze een stuk grond bij. Ze hebben nu een grote tuin in L-Vorm en willen daar graag 1 mooi geheel van maken.

Er zijn wel enkel moeilijkheden. De huidige tuin ligt bovenop een parkeergarage, waardoor de laag grond slechts 75 cm diep is. En om van de eerste naar de tweede tuin te gaan moet je een meter hoogte overbruggen.

Van het eerste deel van de tuin wil Timothy een terras maken. Het schaakbordpatroon wordt onderbroken door twee beplantingsstroken. Tussen de grote, betonnen tegels komt grind. Helemaal tegen het huis ligt een terras in tropisch hardhout, groot genoeg om met vrienden en familie te barbecueën. µ

Via een metalen trap kan je van het eerste deel van de tuin naar het tweede deel. Witte kunststoffen muren vangen het hoogteverschil op. Bovenaan steken ze 30 centimeter uit om de onderkant van de planten weg te werken. Onderaan is er een ruimte van 10 centimeter tussen de muur en de grond, daar zou Timothy met indirecte verlichting werken  bv. rode lampen, die passen bij de rode plantenbakken. Het loungeterras wordt omringd door houten latwerk. Vanuit het terras vertrekt een pad naar het terras helemaal achteraan in de tuin. Langs het pad staan hoge bamboes.

Achteraan in de tuin stonden nog enkele restanten van een oud gebouwtje, Timothy maakt hiervan een terras. De muren kunnen blijven staan, als ze een likje witte verf krijgen. Links van het terras komt er een tuinberging in kubusvorm. Bovenop het terras kunnen klimplanten op metalen balken groeien. De vloer bekleedt Timothy met hout. Met twee zeteltjes erbij, ontstaat er een gezellige, schaduwrijke leeshoek.

Als Ute, Franki en hun familie de tuin zelf aanleggen, kunnen ze de kosten beperken. Maar als ze beslissen het werk aan een tuinaannemer over te laten, zal het zo’n 20 à 25 000 euro kosten.

Ontdek meer over Archief