Van droom naar tuin - opvangcentrum mindervalide kinderen

24/09/2011 - 09:00

Timothy krijgt deze week de vraag om een tuin te ontwerpen voor een opvangcentrum voor mindervalide kinderen. Een hele uitdaging..
De kinderen zijn zeer zintuiglijk aangelegd, er mag dus met veel kleuren, geuren en geluiden worden gewerkt. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat de kinderen in een rolstoel gemakkelijk door de tuin kunnen rijden.

Timothy ontwerpt een tuin met brede paden en plantenborders die voor geur en kleur zorgen. In het eerste gedeelte van de tuin plaatst hij hoge, smalle voelbakken. Het bovenste gedeelte van deze voelbakken is uitgevoerd in plexiglas en kan geopend worden, zodat de kinderen er met hun handjes in kunnen

In het achterste gedeelte van de tuin vinden we een aantal verhoogde plantenbakken terug, hier kunnen de kinderen kruiden en groenten kweken. Rondom de bakken is een ruimte voorzien van telkens twee meter zo dat je er gemakkelijk met een rolstoel rond kan staan.

Iets verder voorziet Timothy een verhoogd waterkanaal. Doordat het waterkanaal verhoogd staat kunnen de kinderen makkelijk en veilig aan het water. Ook de kleine waterval, die deel uitmaakt van het kanaal, zal de nodige aandacht trekken.

Wanneer we het pad dieper naar de tuin volgen komen we in een iets rustiger gedeelte.  Een houten, U-vormige muur, die in het licht grijs is geschilderd, omsluit een tuinkamer waar een gedenksteen voor de overleden kinderen staat. Binnenin de kamer hebben we aan de ene zijde van het pad een klein gazon waar de schuimblokken van vooraan terug komen. 

En tenslotte creëert Timothy nog een heuse beiaard in de tuin, dit is een houten constructie waarin metalen buisjes hangen van verschillende diameter en lengte. Door de wind of door middel van een stok kan hier geluid mee gemaakt worden.

Zaterdag om 17.55

Ontdek meer over Archief