Tussen bos en vijvers - Annie Plompen

18/10/2011 - 13:24

Koen gaat langs in Pulderbos bij Annie. Zij startte in 1974 met de aanleg van haar tuin. Ze vormde een wild bos om tot een landschappelijke tuin met gemengde borders en een bosgedeelte. Annie zocht eerst een oplossing voor de vochtige tot natte grond. Hiervoor groef ze overal in haar tuin greppels. Die zijn onzichtbaar omdat ze allemaal verwerkt zijn in de wandelpaadjes. De greppels komen uit in 2 natuurlijke vijvers die op het laagste punt van de tuin liggen. Ze paste ook haar beplating aan naar de omstandigheden die er voor handen waren: zandgrond verrijkt met humus. Zo doen grassen zoals Molinia en Miscanthus sinensis 'Zebrina'
het uitstekend.

Annie houdt van een geordende wanorde. De weelderige borders zijn heel kleurrijk en dit tot ver in het najaar. Annie vindt dit zowel uit esthetisch oogpunt belangrijk alsook  voor de natuur belangrijk. De najaarsbloeiers zoals Echinacea, Persicaria, Verbena bonariensis en moederkruid zorgen er voor dat bijen en vlinders nog voldoende nectar kunnen vinden om voorbereid de winter in te gaan.

Naast de openheid van de 2 vijvers, ligt het ingesloten bosgedeelte dat bestaat uit zowel honderdjarige bomen als nieuw aangeplante Elsen.

Ontdek meer over Archief