Tuin winterklaar maken - Rene Schellens

26/10/2011 - 14:00

In de laatste aflevering van dit jaar gaat Jean op bezoek bij Rene om hem enkele nuttige wintertips te geven voor zijn tuin.

Tussen de vaste planten voorziet Jean een humuslaag van een tweetal centimeter die de planten zal beschermen tegen de vorst. Daarnaast zal het er ook voor zorgen dat het bodemleven actief blijft en het vermijdt de groei van onkruid. Niets dan voordelen dus en het oogt ook best mooi.

Iets verder ziet Jean een onbewerkt stukje grond en samen met Rene plant hij hier enkele verwilderingsbollen. Daarvoor is het nu het ideale moment. En enkele maanden later in het prille voorjaar zullen deze bloembollen volop in bloei staan. Dit eigenlijk nog voordat er iets anders zal bloeien en zo heb je heel vroeg in het jaar al kleur en bloei in de tuin.

Tenslotte wordt ook de vijver nog in zijn winterjasje gestoken. Vanaf dat de bladeren van de bomen beginnen te vallen mag je een net over je vijver spannen. Om zo te vermijden dat de afgevallen bladeren in je vijver gaan rotten en in het voorjaar voor algen zullen zorgen. Maar vooraleer het net kan geplaatst worden moeten de moerasplanten nog gesnoeid worden. Je kan ze het best iets boven het water afknippen, op deze manier kan er via de stengels nog genoeg zuurstof naar de wortels. Anders zouden ze verstikken.

Na het snoeiwerk plaatsen Jean en Rene het net, belangrijk hierbij is dat het net niet in het water hangt. Anders zouden de afgevallen bladeren in het water gaan oplossen en heb je nog steeds kans op algengroei. Dus hang het net een paar centimeter boven het wateroppervlak.

Ontdek meer over Archief