Taxus snoeien

Simonne plantte enkele jaren geleden een aantal taxusplanten in haar tuin. Nu ze al wat groter zijn zou ze de taxus graag verplanten om er vooraan in de tuin een haag van te maken. Maar dan moet de taxus dringend gesnoeid worden, maar Simonne heeft geen idee hoe ze hieraan moet beginnen. Jean komt langs met enkele snoeitips.

Wintergroene hagen mogen één maal per jaar gesnoeid worden tussen begin mei en half juli. Later snoeien is geen goed idee omdat dan de jonge scheten die nog gevormd worden na het snoeien kunnen bevriezen omdat ze onvoldoende tijd gehad hebben om af te harden.

Het is ook belangrijk om al vanaf jonge leeftijd hagen te snoeien. Een haag moet immers onderaan dicht zijn en als je te lang wacht schieten de bomen de hoogte in, waardoor het zeer moeilijk wordt om de haag onderaan dicht te krijgen.

Hagen groeien bovenaan steeds sterker dan onderaan, dit komt omdat de bovenzijde meer licht en sap krijgt dan de onderkant. Maar eigenlijk moet een haag onderaan steeds iets breder zijn dan bovenaan. Zo krijgt ook de onderkant voldoende licht. Daarom wordt er gesnoeid in een piramidevorm.

Om Simonne hierbij te helpen heeft Jean een piramide-frame gemaakt van een paar bamboestokken. Dit frame kan je dan voor de taxusplant plaatsen en dan mag je alles wat zich buiten het frame bevindt afknippen. 

Wees niet te zuinig bij de keuze van een snoeischaar. Een goede handschaar is elementair om een mooi, strak geschoren haag te krijgen. Bij een minder goed exemplaar kan je snel rafelige wonden krijgen die later viezig bruin gaan verkleuren.

Tijdens het snoeien is het aangeraden om af en toe je schaar eens te ontsmetten in een dettoloplossing. Zo vermijd je dat je ziektes zou kunnen gaan verspreiden.