Sunspray

21/10/2011 - 17:29

In deze periode van het jaar zie je minder en minder schadelijke insecten. Het lijkt wel of ze van de aardbodem verdwenen zijn. Maar schijn bedriegt! Veel van die kleine ziekteverwekkers zoeken tochtvrije en drogere plekjes op voor hun winterslaap. En andere diertjes zoals spintmijten zijn dan misschien al wel verdwenen, maar ze hebben eerst wel een massa eitjes afgezet op de planten! En die kunnen met gemak de strengste winters overleven!

Als volgende lente al die eitjes uitkomen en de overwinterde  soorten terug ontwaken, kan je wel een probleem krijgen! Je kan ze dus maar best bestrijden en dat doe je best als de planten in rust zijn!

Jean demonstreert deze week hoe hij met een opgelost mengsel van parrafine olie aan de slag gaat. Die paraffine legt  een fijn luchtdicht laagje over de slapende insecten en de eitjes. Door zuurstofgebrek verdwijnen die dan allemaal vanzelf. Niet alleen de eieren van spintmijten, maar ook van bladluizen, wolluizen, schildluizen maar vooral overwinterende dopluizen worden zo geëlimineerd.

Ontdek meer over Archief