Sneeuwklokjestuin

Toen Cathy Portier de alpenplantenkwekerij van haar vader overnam, nam ze ook meteen zijn passie voor sneeuwklokjes over. Haar man, die ook een gepassioneerd verzamelaar van sneeuwklokjes is en regelmatig bij haar sneeuwklokjes kwam kopen, wakkerde haar liefde voor de sneeuwklokjes nog extra aan. Ze startte met 15 verschillende soorten, en ondertussen heeft ze er maar liefst een kleine 300!

In de sneeuwklokjestuin van Cathy staan al de mooiste exemplaren zij aan zij, vergezeld van nog andere mooie winterbloeiers.

Sneeuwklokjesfanaten zijn  bereid veel geld te geven voor een plantje: zo ging de duurste op een internetveiling voor maar liefst ongeveer 356 pond of 300 euro. Cathy probeert het nog een beetje binnen de perken te houden: haar duurste, de ‘South Hayes’, kostte zo’n 50 euro.

Dat sneeuwklokjes niet altijd wit zijn, bewijst de ‘Winters Gold’, met zijn gelige schijn. Ook de ‘Blueberry Tart’, met zijn rechtopstaand kopje of de ‘Ophelia’, met zijn dubbele groene binnenste blaadjes springen in het oog. Maar de subtiele schoonheid van de ‘Cowhouse Green’, waarbij het volgens Cathy lijkt of er een lampje binnen in het sneeuwklokje schijnt, blijft toch haar  favoriet.

Cathy ontdekte ook zelf 2 soorten: de ‘White Cloud’, een sneeuwklokje waarvan de kracht onder de grond zit. Doordat het kleine bolletjes aanmaakt op de zijkant van zijn moederbol, krijg je veel sneller nieuwe sneeuwklokjes. De ‘Funny Justine’, genaamd naar Cathy’s dochter, heeft een rechtopstaand kopje.

Cathy geeft ook nog 10 sneeuwklokjes ‘aanraders’ mee, die perfect zijn voor de beginnende galanthophiel:
-    Galanthus ‘S. Arnott’
-    Galanthus nivalis
-    Galanthus nivalis ‘Flore Pleno’
-    Galanthus ‘Viridapicis’
-    Galanthus ‘White Cloud’
-    Galanthus ‘Bertram Anderson’
-    Galanthus ‘Hippolyta’
-    Galanthus ‘Ophelia’
-    Galanthus ‘Blewbury Tart’
-    Galanthus ‘Lady Beatrice Stanley’

Wil je graag zelf eens een kijkje gaan nemen op de kwekerij?
Je bent meer dan welkom op de opendeurdagen van vrijdag 22 april tot en met maandag 25 april.
Meer info?

Alpenplantenkwekerij - Cathy Portier
Margareta van Vlaanderenstraat 27
8310 St.-Kruis Brugge
www.galanthus.be