Rozen op blote wortel planten

Ria Maertens houdt ontzettend van haar stadstuintje in het centrum van Kortrijk. Ze zou er dan ook graag enkele mooie rozen in willen planten. Vorig jaar kocht ze enkele rozen op blote wortel maar deze sloegen helemaal niet aan, zou het kunnen dat ze iets fouts heeft gedaan?

Onze tuinspecialist Jean gaat bij Ria langs om haar te helpen bij het planten van rozen op blote wortel. Beginnen doen ze met het maken van een plantgat, belangrijk hierbij is dat dit gat groot en diep genoeg is, ideaal is een gat van 50 cm op 50 cm met ook nog eens een diepte van 50 cm. Eén deel van de uitgegraven grond mag je mengen met twee delen bodemverbeteraar. De bodemverbeteraar zorgt ervoor dat het organisch leven in de bodem een enorme boost krijgt, zo krijg je een gezonde bodem die ideaal is om rozen te laten groeien. Deze nieuwe grond moet goed worden losgemaakt, want in te dichte grond kan een roos het lastig krijgen. De rest van de uitgegraven grond mag weg. In het plantgat mag je alvast een bodemlaag aanbrengen van de nieuwe grond.

Vervolgens is het tijd om de rozen erbij te halen. Deze moeten eerst gesnoeid worden voordat je ze kan planten. De takken mogen terug gesnoeid worden tot de naar buiten wijzende knop. Vervolgens mogen ook de wortels wat worden bijgesnoeid, dit stimuleert de vorming van kleine zijwortels.

Na het snoeien mogen de wortels gepralineerd worden, maak hiervoor een sapje van klei en water en haal de wortels daar even door. Het kleilaagje rond de wortels zorgt ervoor dat ze veel beter zullen aanslaan.

Tenslotte is het tijd om de rozen te planten, de plantdiepte is hierbij zeer belangrijk. Ideaal is  de entplaats een tweetal centimeter diep te plaatsen, anders kunnen er valse scheuten ontstaan. Het plantgat mag goed aangevuld worden met het grondmengsel, dit alles mag worden aangestampt en vervolgens mag de roos goed gegoten worden.

Op deze manier zijn de rozen geplant in een humusrijke losse grond, dé ideale  omstandigheden voor een snelle inworteling en daarna een prachtig groeiproces.