Probleem met bamboe

Leo Seghers is een echte tuinliefhebber en spendeert ieder vrij moment in zijn tuin. Maar Leo zit wel met een serieus tuinprobleem, zo is zijn bamboe langzamerhand zijn eigen leven gaan leiden en serieus beginnen woekeren. Leo vraagt zich af hoe hij zijn bamboe (Phyllostachys viridis) terug kan inperken?

Bamboe is een steeds groene plant die snel en stevig groeit, vooral de woekerende  soorten hebben een sterke groeikracht waarmee ze in enkele jaren tijd een groot deel van de tuin kunnen overgroeien, zowel boven als onder de grond. De mate waarin de bamboe zal woekeren hangt af van de soort. Wil je liever een niet woekerende bamboeplant in je tuin? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Fargesia Rufa.

Maar ook woekerende  bamboe’s kunnen perfect onder controle gehouden worden. Jean kent hiervoor wel een geschikte oplossing, maar allereerst moet de bamboe dringend worden uitgedund. Jean kiest ervoor om de bamboe onderaan open te maken, zo worden de prachtige donker gekleurde bamboestengels zichtbaar en ontstaat er een mooi transparant geheel. (Maar bamboe kan gevaarlijk scherpe randen hebben, dus je kan best een paar stevige werkhandschoen gebruiken bij het snoeien.)

Daarna graven Jean en Leo een diepe geul net voor de bamboe, hierin plaatsen ze een wortelbegrenzer. Een wortelbegrenzer is een soort ondoordringbare kunststof die  woekerende bamboewortels een halt zal toeroepen, en ze gaat beletten dat ze ongecontroleerd verder groeien.
Deze begrenzer mag een tweetal centimeter boven de grond uitkomen, zo kan je controleren of er geen wortels over de wortelbegrenzer heen proberen te kruipen. Als dit wel het geval is kunnen deze worden afgeknipt en behandeld worden met glyfosaat.

Alles wat je nodig hebt om deze klus te klaren kan je vinden in een tuincentra bij jouw in de buurt.

Meer info over bamboe in het algemeen vind je op volgende website: http://www.bambooselect.com/

Wil je graag zelf even een kijkje gaan nemen in Leo’s tuin? Dit kan, Leo stelt zijn tuin ieder jaar open voor publiek tijdens het pinksterweekend, iedereen is er van harte welkom.

Voor meer informatie:
Leo Seghers
Kemphoekstraat 30
Sint-Gillis-Waas
seghers.leo@skynet.be
www.opentuin-waasland.be