Plantentuin Meise – winterwandeling

In de Nationale Plantentuin van Meise kan je elk seizoen genieten van een uitgebreide collectie planten. Je vindt hier maar liefst 18 000 plantensoorten van overal ter wereld, verspreid over een domein van 92 ha.

De winterwandeling neemt je mee langs een 50-tal verschillende plantensoorten die in het voorjaar op hun mooist zijn. Hierbij zien we geen uitbundige bloei zoals in de lente, maar wel een subtiele schoonheid. Zo loont het meer dan de moeite om even neer te hurken bij het paars nieskruid (Helleborus purpurascens), de Kaukasische cyclaam(Cyclamen coum subsp. caucasicum) of de dubbele sneeuwklokjes.

Planten zoals winterkamperfoelie (Lonicera standishii & L. x purpusii), toverhazelaar (Hamamelis), wintersneeuwbal (Viburnum x bodnantense ‘Dawn’) of winterzoet (Chimonanthus praecox) geven dan weer een heerlijke geur af om de enkele bestuivers die al rondvliegen te lokken.

Niet enkel de bloesems zorgen voor een mooi kleurenpallet. Ook de takken en schors van vele struiken en bomen vallen in het voorjaar extra op. Loop zeker even langs bij de bramen- en kornoeljesoorten (Cornus). Met hun grijsachtige schijn lijken de takken wel permanent bevroren, in tegenstelling tot andere takken die dankzij hun vuurrode kleur dan weer in vuur en vlam lijken te staan.

Doordat de bomen nog geen loof hebben, springt hun prachtige stam meteen in het oog. Kijk maar eens naar de schors van de papierbastesdoorn (Acer griseum), van de rode slangenesdoorn (Acer capillipes) of van de tibetkers (Prunus serrula).

Zit het weer niet mee? Geen probleem, het Plantenpaleis brengt je meteen in zomerse sferen. De serres herbergen planten van over de hele wereld. In elke serre kan je genieten van een ander klimaat.

In het kasteel kan je dan weer terecht voor een boeiende fototentoonstelling van de Congo-expeditie die de biologen van de Plantentuin net achter de rug hebben.
Meer info? info@br.fgov.be

Praktisch
De wandelfolder voor de winterwandeling wordt u gratis aangeboden van 10 januari tot 31 maart bij het toegangsticket.
Toegangsprijs 5 €;  60+ en personen met beperkingen 4 €;  – 12 jaar, studenten en begeleiders van personen met beperkingen gratis.
Vergeet voor de winterwandeling niet laarzen of stevige stapschoenen aan te trekken!

Nationale Plantentuin van België
Domein van Bouchout, Nieuwelaan 38 – 1860 Meise
De Plantentuin is alle dagen open vanaf 9u30
Info 02-260 09 70