Orchideeën - Paul Noben

In Gek op Groen ging Koen langs bij Paul. Hij is al zo'n 35 jaar begeesterd door orchideeën. Ondertussen heeft hij in zijn 2 serres zo'n 1000 orchideeën verzameld, waarvan een 500 tal verschillende soorten. Hij heeft zowel warme, gematigde als koude orchideeën.

Paul doet voor ons de geschiedenis van de orchidee uit de doeken. Alles begon met  het geslacht van de Catteleya, waarvan Paul de Cattleya warneri  heeft staan in zijn warme serre. Rond 1800 vaarden gespecialiseerde orchideeënjagers naar Zuid-Amerika op zoek naar orchideeën. Zij haalden de planten, met gevaar voor hun eigen leven, uit onherbergzame oerwouden. Eens terug in Europa, betaalde de aristocratie er kapitalen voor.

In de koude en gematigde serre ontdekken we de Phragmipedium caudatum. Deze heeft zich volledig afgestemd op zijn bestuiver, de mier. De bloemblaadjes kunnen tot 80 cm lang worden, zodat ze tot aan de grond reiken en de mier er gemakkelijk kan opkruipen. Het is noodzakelijk dat orchideeën zich aanpassen aan hun bestuiver, want elke soort heeft slechts 1 bestuiver.

Paul is zelf verzot op zeldzame exemplaren die moeilijk te kweken zijn. Als gemakkelijk te onderhouden planten tipt hij ons het  venusschoentje of Paphiopedilum sukakuli en de Phalaenopsis of vlinderorchidee. Belangrijk: geef de orchidee niet te veel water. In het wild groeien ze op bomen, waar het water na een regenbui ook altijd snel weg is. Zet je orchidee altijd in een kleine pot,  gevuld met een luchtig mengsel. Vernieuw dit mengsel jaarlijks, en je kan jaren genieten van je orchidee!

Meer info?
paul.noben@telenet.be
www.orchidee-vlaanderen.be