Moestuin winterklaar maken - Maria Bouwens

Maria Bouwens vraagt zich af hoe ze haar moestuin moet klaarmaken voor de winter. En natuurlijk kan onze tuinspecialist Jean haar hierbij helpen. Maar voordat je de moestuin voorziet van zijn winterjasje kan je ook in het najaar nog enkele groenten planten. Zo kan je tot half november nog winterajuin en look in je moestuin zetten. Jean en Maria beginnen met het planten van de winterajuin. Ze spannen een koordje waarlangs ze de ajuin planten, het voordeel van winterajuin is dat ze nu in het vroege voorjaar al verse ajuin gaan kunnen oogsten. Jean mest de ajuin ook nog wat bij met patentkali.

Om de look te planten maken Maria en Jean eerst een langgerekte heuvel, op deze manier vermijd je dat de lookplantjes natte voeten krijgen, iets waar ze absoluut niet tegen kunnen.

De rest van de moestuin die er nu nog kaal en onbewerkt bij ligt gaan Jean en Maria mulchen met stro. Op deze manier krijgt de grond zijn winterdeken. Je kan ook winterbedden maken, maar mulchen is veel minder werk en eens zo efficiƫnt. Het enige wat je moet weten is dat eender welk mulchmateriaal de stikstof uit de bovenste grondlaag zal halen en dat we dat moeten vermijden door de grond eerst te bemesten met bloedmeel. Daarna brengen we een laag stro aan op de bodem. Het voordeel van stro is dat het een uitstekende voedingsbodem is voor allerlei nuttige bodemorganismen. Verder zal ook de grondstructuur verbeteren en zal je grond minder vlug bevriezen. Dit laatste heeft dan weer als voordeel dat het bodemleven dichter bij de oppervlakte blijft.

Tegen de lente zal een deel van het stro verteerd zijn, het gedeelte dat overblijft mag je gewoon verwijderen. En je kan meteen je bodem opnieuw gaan bewerken, spitten is dankzij het winterdeken zelfs niet meer nodig.