Levermos

De plantenborder van Maria uit Broechem staat vol levermos. Omdat het probleem alsmaar groter wordt moet er dringend iets aan gedaan worden, want Maria heeft schrik om haar planten te verliezen. En na een aantal mislukte pogingen met een verdelgingsproduct is Maria ten einde raad. Maar gelukkig voor Maria weet Jean wel raad met het levermos.

De oorzaak van het probleem zit in de bodem, die is veel te vast geworden. Dit kunnen we oplossen door Maria's bodem opnieuw een lichte structuur te geven. Aan de slag dus!

We beginnen met de oppervlakte levermosvrij te maken. Omdat levermos niet diep groeit, is het redelijk makkelijk weg te scheppen. Met hark en schop is de bovenlaag vrij snel de groene kleur kwijt. Daarna moet de grond opnieuw los gemaakt en dit doen we door de grond goed los te harken. Om de grondlaag nu luchtig te maken en vooral te houden wordt de losgemaakte grond vermengd met compost en grof zand. Op deze manier zal de grond veel beter draineren. Tot slot legt Jean een laag boomschors tussen de planten.

Op deze manier is de oorzaak van het probleem, een te vaste bodem, aangepakt. En op deze vernieuwde luchtige bodem zal er niet snel opnieuw levermos verschijnen.