Insecten op buxus en rozen

Net zoals mensen worden planten soms ziek als ze verzwakt zijn en weinig weerstand kunnen bieden. Maar ook bij planten die niet verzwakt zijn, kunnen plagen opduiken.

Buxus kan belaagd worden door verschillende insecten. In het voorjaar merk je geregeld witte pluisjes op tussen de blaadjes van de nieuwe scheuten. Dan heb je te maken met bladvlo, die op de duur de bladeren zal vervormen tot mini kooltjes (zoals witte kool). Kommaschildluis komt vooral voor op oudere planten en zorgt voor kale takken. Ze beginnen diep in de plant en zuigen er het sap uit de takken. Je kan je planten daarom best eind mei behandelen met een plantenspray tegen deze insecten, want dan kruipen de nieuwe schildluisjes uit het ei. Als je daarvoor graag een herinnering wil ontvangen kan je je online inschrijven op een waarschuwingssysteem (www.gardenalert.be). Zo weet je altijd perfect welk tuinprobleem je wanneer moet aanpakken! 

Op buxus zal je geen bladluizen aantreffen want die geraken met hun zuigsnaveltje niet doorheen het harde blad. Maar bij rozen, en vooral bij de jonge scheuten, kunnen ze dat wel. Dus ook rozen behandel je best met deze plantenspray.