Imker Jos Huysmans

23/04/2011 - 09:00

Jos Huysmans is al 25 jaar imker. Na het enten van fruitbomen, zijn eerste stappen in de wijnbouw en het aanleggen van zijn ecologische tuin, was het houden van bijen een logische volgende stap. Jos bezit tegenwoordig een overdekte bijenhal en enkele bijenkasten in zijn botanische weide.

In elke kast huist één bijenvolk. Een bijenvolk bestaat uit een koningin, 500 tot 2 000 darren (mannelijke bijen) en 30 tot 60 000 werksters (vrouwelijke bijen). Ze hebben allemaal een heel strikte  taakverdeling. De koningin is de matriarch van de nest. De werksters voeden de koningin en zij zorgt voor de voortplanting. De mannetjes hebben als enige taak het bevruchten van de koningin. Daarna worden ze verdreven door de werksters. Als een koningin een eitje legt (ook wel broed genoemd), wordt dat na 3 dagen een larf. Op de 9e of 10e dag sluiten de bijen het celletje waar de larf in zit. De 21e dag komt er dan een werkster tevoorschijn. Een dar, die wat struiser is, wordt pas na 23 dagen geboren.

De werksters zijn de eerste dagen van hun leven poetsbij. Daarna evolueren ze verder naar voedster, bouwbij, bewaakster, haalbij... De haalbijen halen nectar op bij de bloemen. Die brengen ze naar de kast, waar ze hem doorgeven aan de andere bijen. Ze slaan de nectar op en met hun speekselenzymen maken de bijen er dan honing van.

Het leven van bijen boeit Koen al sinds jaar en dag. In die mate zelfs, dat hij zelf overweegt zich een bijenvolk aan te schaffen en zijn eerste stappen als imker te wagen!De lekkere voorjaarshoning die de heren als afsluiter proeven is nog een extra stimulans!

Wil je zelf graag met bijen beginnen? Of zoek je wat meer info?
Jos Huysmans en Greet Campforts
huysmans.campforts@telenet.be

Ontdek meer over Archief