Hulst Jan Oprins

Wim vervolgt zijn bezoek aan de kwekerij van Jan Oprins. Naast bamboe, kweken ze er ook hulst, maar niet de gewone wilde inheemse stekelhulst.

Hulst heeft de eigenschap eigenaardig te wortelen. Eerst horizontaal, later ontstaan er vanuit de horizontale wortels zijwortels die diep in de grond gaan. Daarom heeft hulst de naam moeilijk te verplanten te zijn. En dat is gedeeltelijk wel zo. Al gedragen gestekte planten zich anders en vormen zij een meer compacte wortelpruik. Je moet hulst met kluit of in pot verplanten omdat ze vlezige wortels hebben. Als die bloot komen te staan, drogen ze heel snel uit. Dus altijd een hulst met kluit of in pot kopen!

Hulsthagen zijn we erg mooi. Ook van onze wilde hulst bestaan er cultivars die mooi hagen maken. Een haag van de cultivar van de Japanse of kleinbladige hulst, Ilexcrenata is wel een heel aparte haag. Van ver zou je zeggen dat het buxus is, maar als je dichterbij komt, merk je dat het hulst is. De olijfgroene kleur is helemaal anders dan je van hulst zou verwachten. Het is de cultivar ‘Blondie’.
Dis is hier ontstaan. Zo’n 22 jaar geleden hebben ze duizenden zaden uitgezaaid en de zaailingen opgekweekt en deze viel onmiddellijk op door zijn kleur. Bovendien is hij kerngezond en gemakkelijk te snoeien.
Hij gelijkt op buxus en je kunt hem voor dezelfde doeleinden gebruiken, zoals voor hagen en hegjes waarmee je de rozentuin afzoomt.

En het is niet de enige cultivar van de Japanse hulst die hier is ontstaan. Ook de cultivar ‘Dark Green’ is heel speciaal. Met het uitzonderlijk donkere, maar toch frisgroene blad. Uit hetzelfde zaaisel. Nu is er, door de buxusziekten die her en der opduiken, veel vraag naar.
Het is een prachtig alternatief voor buxus. En door het mini-blad kun je er mooie potplanten van kweken en zelfs bonsais van kweken.

In volle grond is Japanse hulst en buxus bij ons volkomen winterhard. In pot moet je zowel buxus als de kleinbladige hulst op een beschutte plek zetten. Uit de koudste wind.

Zowel Ilexcrenata ‘Blondie’ als Ilexcrenata ‘Dark Green’ zijn dus ideale vervangers van buxus. Je kunt ze over het hele land kopen en ze hebben hun deugdelijkheid bewezen.
Beide schitterende struiken hebben we te danken aan de plantenliefde en het  meesteroog van boom- en bamboekweker Jan Oprins.

Ilex aquifolium (Scherpe hulst)
Ilex x meserveae ‘Blue Prince’ (Amerikaanse hulst ‘Blue Prince’)
Ilex crenata ‘Blondie’ (Japanse hulst ‘Blondie’)
Ilex crenata ‘Dark Green’ (Japanse hulst ‘Dark Green’)

Info:

Kwekerij Oprins
Sint-Lenaartsesteenweg 91
2310 Rijkevorsel
tel 03/ 340 28 70
www.oprins.be

Wim Houtmeyers
boomkweker
www.houtmeyers.be