Hosta’s splitsen

Ook deze week snelt Jean weer ter hulp bij een kijker met een tuinprobleem. Wilfried heeft een hosta die veel te groot geworden is. De plant overwoekert zijn border en het tuinpad.

Een hosta kan je makkelijk kleiner maken door hem te splitsen. Op deze manier maak je van één grote plant verschillende kleine jonge planten die je opnieuw kan planten.

Hoe doe je dat ?

Jean start met het uitgraven van de hosta. Daarna verdeelt hij de plant in verschillende delen met de scherpe rand van een spade. Bij een plant die er al enkele jaren staat is het middenstuk eigenlijk uitgebloeid. Dit deel mag op de composthoop verdwijnen.  De nieuwe vitale delen zitten aan de rand van een plant. En zo maak je van één oude grote plant, zes, zeven, soms wel tien kleine jonge planten.

Deze kleinere delen kunnen nu opnieuw geplant worden, in de vaste grond, of in een pot, of zelfs in een hangmandje in de vijver. Je kan best wel eerst de bestaande grond verrijken met  bodemverbeteraar, zo krijgen de jonge wortels meer kansen.

Wilfried heeft ook last van slakken die aan de bladeren van zijn hosta komen knabbelen. Hiervoor kan je best wat slakkenkorrels achter de hand hebben. Om te vermijden dat andere beestjes de korrels opeten, gebruik je best een slakkenval. Dat is een eenvoudig potje waar de slakken eerst moeten in kruipen om aan de korrels te kunnen.

Alle materialen en producten die Jean gebruikt, vind je in een tuinzaak bij jouw in de buurt.