Herfstwandelaar - René Meulemans

26/10/2011 - 13:43

René,een gepassioneerd natuurgids, neemt Koen mee op herfstwandeling door de Brasschaatse bossen. De kleurenpracht in het bos maakt van de herfst één van de favoriete seizoenen voor René.

Het bos voedt zich van boven uit. De bladeren die vallen vormen als het ware een deken over de aarde. Eronder is het heel vochtig en dat zijn de ideale omstandigheden voor de bacteriën die het materiaal afbreken. Zo wordt humus gevormd. Hoe dieper je graaft, hoe beter het materiaal verteerd is en hoe gemakkelijker de boom het terug kan opnemen.

Voor Koen staat de herfst ook synoniem met het verzamelen van zaden, noten... René bemerkt wel dat je ze best niet allemaal opeet, want de verspreiding er van is noodzakelijk voor de voortplanting van het bos. Daarom zijn veel vruchten aangepast aan de manier hoe ze zicht best kunnen voortplanten. Zo hebben dennenzaden een vleugeltje, zodat ze verder van de boom vallen. Kleefkruid raakt wijd verspreidt doordat het aan de pels van de dieren blijft hangen. En eikels hebben dan weer veel te danken aan o.a. eksters. Ze stoppen de eikels als wintervoorraad in de grond, maar na een tijdje vergeten ze van de helft waar ze zaten.

 

Meer info?
René is aangesloten bij de natuurgidsen van Brasschaat. Meer info hierover vind je terug op www.vmpa.be.

Ontdek meer over Archief