Groen in Nood - Fruitbomen kalken

01/10/2011 - 11:23

Martine en haar tuin zijn twee handen op één buik, al haar vrijheid spendeert ze in haar prachtige tuin. Enkele jaren geleden plantte ze een kleine fruitboomgaard aan, maar deze lente merkte ze dat de bomen beschadigd waren door de wintervorst. Ondertussen staat de winter alweer voor de deur en Martine vroeg zich af of ze haar bomen niet kan beschermen tegen vorstschade. 

Jean komt langs en neemt een kijkje in de boomgaard van Martine en ontdenkt inderdaad enkele beginselen van vorstscheuren. Die vorstscheuren ontstaan door spanningen in de boomstam die het gevolg zijn van temperatuurverschillen. De schaduwzijde van de stam heeft in de winter een temperatuur die aanleunt bij de heersende luchttemperatuur. De zonzijde daarentegen zal bij winterse zonneschijn wel opwarmen, maar na het verdwijnen van de zon ook weer vlug afkoelen. De hierdoor ontstane spanningen in de schors en het stamhout kunnen scheuren veroorzaken. Die scheuren kunnen groter worden en evolueren tot open wonden. Dit zou helemaal nefast zijn voor de gezondheid van de boom want hierdoor kan de sapstroom ontregeld geraken en kunnen er schimmels binnendringen. 

Maar Martine hoeft niet te wanhopen, fruitbomen kunnen perfect tegen vorstschade beschermd worden. Dit door ze wit te kalken. Voordat Jean gaat kalken schuurt hij samen met Martine de stammen van de bomen schoon met stalen borstels. Vervolgens maken Jean en Martine de witte kalk, ze beginnen met het mengen van gedroogde koemest en water. Daarna wordt er zeewierkalk en bentoniet (klei) toegevoegd. En tenslotte wordt er ook nog een schimmelwerend product toegevoegd. Alles wordt goed door elkaar gemengd zodat we een witte pap krijgen en deze kalkpap wordt rijkelijk over de bomen uitgesmeerd. 

De boomstammen hebben nu een egale witte kleur die de warmte gaat weerkaatsen waardoor er geen temperatuurverschillen meer ontstaan in de stam. En op deze manier vermijd je die vervelende vorstscheuren. 

Jean gebruikte in deze reportage

  • DCM Gedroogde koemest
  • DCM Zeewierkalk
  • DCM Bentoniet (klei)
  • Edialux Cuprex 50% WG (schimmelwerend product)  

 

Ontdek meer over Archief