Gek op groen - Better 3 Fruit

01/10/2011 - 11:34

Inge is één van de fruit designers bij "Better 3 Fruit". Zij maken op hun boomgaard in Rillaar nieuwe appelvariëteiten. Dit proces begint bij het handmatig bestuiven: een team van 7 mensen neemt stuifmeel van één bepaald appelras en brengt dit aan op de stampers van een ander appelras. Dit doen ze bij maar liefst 15.000 exemplaren.

Zo'n 6 jaar later zullen de bomen hun eerste appels krijgen. Koen trekt met Inge het veld op en onderwerpt verschillende appels aan de test.

Eerst beoordelen Koen en Inge de appels op hun uiterlijk. Zijn ze mooi van vorm, hebben ze een heldere bloskleur, zien alle appels over de hele boom er hetzelfde uit, hangen er voldoende appels aan de boom...?

Van de appels die op het uiterlijk worden goedgekeurd, gaan Inge en haar team proeven. Vanaf augustus tot eind oktober lopen er een 5-tal mensen op de boomgaard die hele dagen niets anders doen dan proeven. Ze beoordelen de hardheid, de sappigheid, knapperigheid... Als de appel ook hier aan de nodige voorwaarden voldoet, dan gaan verschillende mensen de appel meer in detail screenen.

Dat de eisen voor de perfecte appel hoog liggen, bewijzen de cijfers: slechts 1 op de 50.000 appels haalt uiteindelijk de winkelrekken!

 

Ontdek meer over Archief